De förtär vad de fångat. Karnivorer. Köttätare.

Asblommorna och ordensstjärnorna gör
det på låtsas.
Karnivorerna gör det på riktigt.
Karne= kött, vorer= ätare.

HÄR ÄR NÅGRA AV VÄXTVÄRLDENS KARNIVORER, INSEKTSÄTARNA.

Spännande att odla men långt ifrån lätta. Låt oss börja med en läsarfråga till Ninas spalt i Hendes Verden:
HVORFOR VIL INTE KANDEBÆRERE OVERLEVE HOS MIG?
Kære De,
Tak for de gode sider. Det er dem jeg læser og kikker på først! Jeg er meget interesseret i kandebærer, der er så stor og flot, t. ex. som den som var i Hendes Verden nr 15.
Nu har jeg haft 11 st, ikke på en gang, men de går ud. Hvordan gör jeg med gødning og vanding?
Min mor havde en som hon måtte klippe ner flere gange om året, når den begyndte at bøje sig hen af loftet. Da min mor døde fik jeg den, men den gik ud efter et par mdr. Kan jeg hænge den på en halvmørk væg? Det er en sjov plante som jeg gerne vil ha.
Venlig hilsen,
Mimi E , Næstved.

SVAR:  Kære Mimi,
Kandebærer, Nepenthes, er ikke nogen lätt plante att ha i et almindeligt hem. Du kan absolut inte hänga den mot en halvmörk vägg. Den vill ha mycket ljus men bara måttligt med direkt sol under vår, sommar och höst. Under sommaren rejält varmt som det är i Ostasien, där den hör hemma. Om vintern å andra sidan vill den gärna ha den sol som bjuds. Då vill den också ha det svalt 10-15 °, samt högre luftfuktighet än som är vanligt i en modern bostad.
Det är visserligen en tropisk växt men lever ofta på höga höjder, som på berget Mont Kinabalu på Borneo.
PÅ ETT FAT MED VATTEN FÖR LUFTFUKTIGHETENS SKULL.
Vi har bara haft häften så många kannrankor som du. Med begränsad framgång. Den äldsta blev bara två år. För låg luftfuktighet, tror vi.
Det är inte lätt att ge den allt den behöver. Men det klarade din mor. Du kunde kanske försöka erinra dig hur hon  passede den. Antagligen svalare om vintern och med högre luftfuktighet.
En idealisk plats för en kannranka är förstås som här på Köpenhamns Botan.
Lägg märke till att den står på ett generöst fat. Där fylls det på med vatten varje dag. För luftfuktighetens skull.

 

Venus flugfälla.

 

ETT FLOTT EXEMPEL PÅ LIVETS SKÖNHET OCH GRYMHET.
KARNIVORER.

Den vilda helt gröna i naturen?
Eller den flott rödgröna förädlingen därhemma?

Förädlingen är i våra ögon   läckrare än originalet. Men hur är den för flugorna?  Ser de den röda färgen som en signal om någonting att mumsa i sig? Kanske. Men mest är den ett lockmedel för oss kunder i affären.
Det är inte bara färgen som skiljer den vilda från den odlade. Den vilda har större fångstkapacitet. Den fångar och förtär dubbelt så många insekter som någon av de olika förädlingarna.
Dessutom. Venus flugfälla inte slår igen på samma sätt om den är vild eller förädlad. Den vilda håller dubbla hastigheten.
I ETT AKVARIUM.
Ett klassiskt sätt att odla Venus flugfälla. Akvariet fyller lätt växtens behov av god tillgång på vatten och inte minst hög luftfuktighet. De står med sina krukor nedsänkta i pellets som är lätta att vattna. Temperaturen är förstås mycket viktig, tänk klimatet på Amerikas östkust i höjd med Atlanta. Varma somrar svala vintrar,
I ETT JÄTTEGLAS.
Har förstås amma effekt som akvariet. Fast det visade sig snart att det var för trångt för två plantor. En var mycket nog.
SÅ HÄR FUNGERAR FÄLLAN.
Här kommer en fluga.
  Den upptäcker den öppna röda käften med dess galler av spetsiga tänder. Den lockas att slå sig ner någonstans på den röda bladskivan. Kollar lite. Doften frestar. Nektar. Färgen. Något ätbart?
Den tar några steg åt ett håll. Sedan några steg åt ett annat.
Än så länge ingen fara.
Men.
Den öppna käften är en fälla. Den har en sinnrik mekanism, tre tunna svarta stift som sticker upp ur den röda bladskivan.  Sensorer, känselspröt.
Klicka på bilden till höger. Där ser man vad flugan inte ser. De tre stiften, sensorerna. De väntar på besökare. Sådana som flugan.
Nu fortsätter flugan  ett par steg framåt. Slår mot en sensor. Sedan mot en till. Ingenting händer. De tre sensorerna är inställda på att reagera först vid den tredje kontakten.
Nästa steg blir flugans död. Den rör vid nästa sensor.  Fällan slår igen. Gallret sluter sig kring dess kropp.
Snart kommer magsyrorna att lösa upp den till näring för växten.
Allt detta är förstås ett fascinerande skådespel. Som pågår i fönsterkarmen hemma hos vanligt folk. Naturens skönhet och grymhet på en gång.

 

PÅ EN STENVÄGG I MEXIKO
OCH HEMMA HOS OSS.

Pinguicula, på svenska tätört, vi har tre arter hos oss. Arten i Mexiko heter P. esseriana.
Kolla närmre på bladen. De är prickiga av döda insekter som fastnat på den klibbiga ytan.
Tätörtens fångstmetod.

 

ANDRA KARNIVORER SOM MAN HITTAR I HANDELN.

 

UTRICULARIA