Arboretum Jabily

 

Träd nr.  Samma träd sedd från sina motsatta sidor.  Den till vänster är tre år, den till höger något yngre.  Detta är ett försök att ge sitt träd inte bara en vacker sida utan två. Det uppnår man delvis genom att vända på trädet med jämna mellanrum. Bladen vänder sig alltid mot ljuset. Den effekten kan man utnyttja.

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRÅN STICKLING. Träd  NR 2. ÅR 4.

Höjd över krukkanten 57 cm
Stammens största omkrets 16 cm.

Det har blivit lite efter med grönskan. Vet inte varför. Men nu hämtar det sig som om det ville  komma ikapp.
Frågan är om inte detta stadium är det vackraste. Så tydligt man ser
 trädets struktur, grenarnas fördelning längs stammen. Här är lövskruden inte i vägen, bara ett löfte om kommande grönska.
Vi försökte på ett tidigt stadium räta upp stammen. Men gav upp. Vi är fullt nöjda som den är med sin svaga lutning.
Men visst blir det spännande att se vad trädet går för 
när det är fullt utvecklat om några månader.

FRÅN FRÖ.  Träd NR 6. ÅR 4.
Höjd över krukkanten 49 cm. Största omkrets 8 cm.
Plantorna från frö uppträder annorlunda än de från sticklingar både ovan jord, under jord och mitt emellan. De blir sinsemellan mycket olika både i storlek och struktur. Och den allra största skillnaden är att de visar upp delar av sin caudex som en del av stammen. Det kan se ut som ett trassel av rötter som kommer upp ur jorden eller som ett praktiskt stöd för växten, som här.

 

FRÅN FRÖ: TRÄD NR 8. Ålder 4 år.
Höjd över krukkanten 62 cm.  Stammens största omkrets 10 cm.
Jämför med den minsta  i vår serie på fem  fröplantor. Stor skillnad i både höjd och omkrets.
MINST: Höjd 51 cm
omkrets 8 cm.
Fröplantorna är dessutom odisciplinerade. De har sina egna idéer, böjer sig åt ett håll eller lutar sig åt ett annat.  Framförallt: de visar upp en del av sitt rotsystem ovan jord.  En sådant mellanting mellan rot och stam kallas caudex. Den minsta visar ett enda trassel medan den största står på en stadig piedestal i trygg kontakt med jorden.

 

OCKSÅ EFTER FYRA ÅR.
Inte  bara de nyfödda träden har utvecklat sig under fyra år. Också det gamla vårdträdet.  Och som det har vunnit i skönhet!
Åldern är en skicklig formgivare.
Ålder 28 år. Höjd: 63 cm över krukkanten, stammens största omkrets 33 cm.
Jämför med bilden överst. Det är samma träd. Dessutom i samma kruka. Dvs, det har inte blivit omplanterat under åtta år. Det enda som har hänt är att trädet har fått växa där det står på sin plats. En fast plats sedan över femton år.  I ett söderfönster i köket med delvis skugga på sommaren. På vintern når solen bara dit ett par timmar om dagen. Egentligen borde det ha mera sol och ljus, men det har anpassat sig ändå.
Bredvid står sedan lika lång tid vår elefantfot, Dioscorea elephantipes, som vi sådde för snart tjugo år sedan.
Det finns ett särskilt skäl till den placeringen. En nära samhörighet mellan arterna. Trots att de lever på var sin sida av klotet. Kolla HÄR