Cocos nucifera

 

Här kan jag skriva hur lätt som helst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanliga växter på nytt sätt.   1

En liten skog av Natascha.

Ficus x ’Natascha’ är en vanlig krukväxt. Den har funnits i handeln sedan decennier. Med sina ganska små blad och sitt graciösa växtsätt är den ett fint material om man vill forma en växt till något mera än det vanliga. 
Till ett litet träd, en dunge, en liten skog.
Det märkliga är att ’Natascha’ verkar trivas med situationen. När de under några år stått tillsammans växer de stadigare och mera harmoniskt än en och en. (Flera exempel i fortsättningen. )
Det finns andra småbladiga fikusar att välja, men ännu är Natascha vanligast.
Den lilla dungen här intill är fjorton år gammal. Vi startade upp den med några småplantor.
FRÅN BÖRJAN. 
Sex småsticklingar planterade tätt tillsamman i en liten kruka. Steget
till den färdiga dungen kan verka stort, men nej. Det gäller mest att ha tålamod och veta litet om vad de små plantorna tål, hur långt de låter sig formas. ’Natascha’ är enastående lättskött och formbar.
Vi berättar hur det gick till när vi odlade fram den lilla skogen. Steg för steg.  HÄR

Vanliga växter på nytt sätt.  2.

 

FÖR ETT ANNAT KLIMAT: VÄXTHUS, UTERUM OCH BALKONGER. FROSTFRITT.

Total makeover.  Paradisträdet från dagis.

Det mest försummade paradisträd vi stött på var på väg till komposten. Försummat i åratal. Oälskat. Halvdött.  På våra barnbarns dagis.
Till komposten? Vi mumlade något om att det kunde räcka med lite vatten.
Ville vi ha trädet?
Ja, tack.
Vi såg det som en utmaning. Vi tänkte oss en bildserie för en tysk tidning som vi arbetade för, Flora, Hamburg.
Vi skar tillbaka det brutalt. Vi kände arten. Vi visste vad den tålde. Och behövde. Vi ville visa hur lätt en växt kan låta sig formas. Hur den kan svara upp nästan med tacksamhet.
Vi följde dess utveckling och styrde den tålmodigt. Vi ville att den skulle se ut som ett naturligt och välskapat träd. Kraftiga stammar och ett elegant grenverk. Och helst: en praktfull blomning.
Det skulle leva upp till sitt namn:
Paradisträd.
Elva år senare tog vi sista bilden i vår serie. Bilderna och receptet finns  HÄR.

 

DE TAPPRA FYRA (4).

Från andra sidan jordklotet.  
Baja California.  Mexiko.

TAPPRAST BLAND DE TAPPRA.
STÖRSTA FAVORIT BLAND ALLA VÅRA FAVORITER.
(Och en av de äldsta Från 1970-talet).

KLIPPFIKUS.
När vi hittade den i  ett växthus nära San Diego, var den

liten och klen  med bara tre blad. Den kan kanske växa till sig, tänkte vi.
Det gick några år så var den plötsligt försvunnen.
Det tog tre år innan den dök upp igen. Vi
hittade vi den i en papplåda längst in under ett odlingsbord.
Ovattnad förstås och helt orörd.
Utan jord, utan blad och med de torra rötterna spretande i luften.
Förlorad, tänkte vi. Så gott som död.
Men nej. Vi försöker.
Plantering, vattning, ställd i vårt mildaste ljus.
Efter fyra månader tog vi bilden.
Tala om  växt som vaknar till liv.. Tacksamt blänkte den med vattendroppar på de sammetsgröna bladen. Den skulpterade kroppen glänste i silver och ljysrosa. På väg att sprängas av livskraft

ett iltet träd. Pachycormus discolor Höjd över krukkanten 35 cm.största omkrets 11 cm. ålder 12 år.lefantfoten gör inte så mycket väsen av sig. Vilar utan blad en del av året.Vi märker den nästan inte. Så till hösten kommer dentrillbaka som på bilden-Då blir den på nytt enav våra stora favoriter- FINNS ATT KÖPA HÄR. www. sunshine-seeds.de.

 

lefantfot.fröplanta.vi sådde den 25-10 hälften sand och hälften såjord och höllen temperatur på runt 24 grader. Vi skolade den 27-11 och tog bilden den 15-03 Här har den börjat visa sin karaktär, nedre delen av stammen har redan börjat svälla. Dessutom är skottspetsen rödfärgad precis som den vuxna plantan i textern

Efter 4 år. datum 1209. Samma fröplanta som oban. Vi hoppas fortfarande att den vill bli ett litet träd.Även om det går långsamt.Den är inte så lätt att forstå sig på- Plötsligt avlövar den sig själv. Vi antar att detta har den lärt sig hemma i Baja alifornia-Numera vet vi att den kommer snällt tillbaka.
Den står i ett västerfönster och i rumsvärme ocjh så länge den grönskar så vattnatr vi.Vi känner oss osäkra.

ett iltet träd. Pachycormus discolor Höjd över krukkanten 35 cm.största omkrets 11 cm. ålder 12 år.lefantfoten gör inte så mycket väsen av sig. Vilar utan blad en del av året.Vi märker den nästan inte. Så till hösten kommer dentrillbaka som på bilden-Då blir den på nytt enav våra stora favoriter- FINNS ATT KÖPA HÄR. www. sunshine-seeds.de.

 

1. Från b
som vi fått till skänks och som vi inte visste mycket om. Här har det gått tio år och den har vuxit till sig i en ny kruka.<br>
2. Nu har vi lärt oss att låta Burseran vila under vintern. Vi har börjat vattna för en månad sedan och nu börjar bladen komma. Det har gått ytterliga fem år och dessutom har vi gett den en ny och rymligare kruka.<br>
3. Här står burseran i vila en bit in på våren på grund av att vi varit bortresta. Ingen vattning förrän i april. Det bekymrade den inte. Den är omkring tjugo år gammal.<br>
4. Några år senare gladde den oss genom att blomma mitt under vintervilan.<br>
5. Den vanliga blomningen inträffar under hösten. Här är växten något över trettio år.<br>
6. Näst senaste bilden. Tagen för ett par år sedan. Växten är 38 år omkring. Hur den ser ut två år senare framgår av bilden i texten.