NATURENS EGNA ÖVERLEVARE BLIR OCKSÅ VÅRA.

EN GÅNG RARITETER. IDAG FINNS DE PÅ NÄTET. SOM GJORDA FÖR EN NY TID.

Våra allra mest uthålliga växter kommer från områden där kampen för tillvaron är som svårast, öknar och halvöknar. De har alltid fascinerat oss. Vi har en liten samling som levt med oss under många år. De flesta över trettio. Till ömsesidig glädje. De är oslagbart lättskötta. På fackspråk kallas de xerophyter. (Xeros torr, phyton växt).
Bara ett fåtal tillhör den vanliga krukväxtfloran. De har kommit till oss på olika sätt, en del har vi fått som gåva, några har vi köpt och andra har vi sått eller satt som stickling.
Under våra resor har de fått klara sig mer eller mindre själva. Tuffingar. Hade de varit ömtåliga skulle de tagit farväl för länge sedan.
Visst är de ovanliga och på sitt sätt märkvärdiga. Men långt ifrån okända. De tillhör en lång tradition bland hängivna växtmänniskor över hela världen. Idag är de tillgängliga för alla genom nätet. Vi lever i en ny tid.

EN HISTORIA FÖR SIG.  JABILY.

Vårt eget vårdträd. Bästa fönsterträdet av alla?

Vi tog bilden när trädet var 24 år. Samtidigt tog vi fem sticklingar.  Det var så vi startade upp vårt Jabily-projekt. Plus att vi i förväg hade köpt fem frön. Vi hade bestämt oss för att odla upp 10 träd. Hälften från stickling, hälften från frö.
Vad detta skulle tjäna till?
Vi ville veta vad vårt gamla fina träd egentligen dög till.
 Var det verkligen det bästa trädet av alla att ha inomhus? Det mest lämpade? Det pålitligaste? Det vackraste?
Ja. Det trodde vi.
Vi hade haft det i över två decennier. Vi hade fäst oss vid det. Av alla våra växter hemma var detta en av våra största favoriter.
Men vi var inte nöjda med att tro. Vi ville veta. Alltså lade vi upp ett   odlingsförsök. Vi kallade det en vetenskaplig studie.
VÅRT KÄRA TRÄD. KORT HISTORIK.
Ålder 24 år. Höjd över krukkanten, 58 cm. Stammens största omkrets 27 cm.
 Vi hade startat det som stickling. En avklippt gren på femton cm, som vi fått till skänks på en växtutställning i Holland. Det enda besvär det gett oss var namnet: Operculicarya decaryi, ett ovanligt krångligt namn.
Inget svenskt namn. Ute i världen kallas det jabily.
Förutom att jabilyn lätt låter sig formas till ett träd så är den tålig på gränsen till odödli
g.
FRÅN  MADAGASKAR.
Operculicaryan kommer från de södra delarna av Madagaskar, en av världens mest berömda växtplatser. Där glöder solen och lyser regnen  med sin frånvaro. Där måste växterna kunna klara sig länge i envis torka. De har löst problemet på olika sätt. Många som  jabilyn. De har tjocka stammar och uppsvullna rötter där de lagrar in vatten när regnet äntligen kommer.
HEMMA HOS OSS. Samma sak förstås.  Samma förmåga att klara torka. Men hur länge? Vi hade ett provträd.   (Kolla  i sidofältet). Vi kallade det Kamelen. Precis som en kamel klarade det sig utan vatten i sex månader.
Nu tog vi första bilden  Här är det 18 år.  Det var ungefär nu vi började studera det på allvar. Hur vackert det sköt nya skott om våren. Hur tåligt det var hela vintern,. Vi började kalla det kalla det vårt vårdträd.  

EN VETENSKAPLIG STUDIE.

Till slut hade det gått upp för oss att vi ägde en sällsynt värdefull växt. Ett  träd som vem som helst skulle kunna leva med. Lätt att forma. På gränsen till odödligt. Ett eget vårdträd.
BEGRÄNSAD KUNSKAP. Det vi visste om jabily baserade vi på ett enda  exemplar av jabily. Vi beslöt oss för att lära känna arten Operculicarya decaryi i grunden.
EN FEMÅRSPLAN.  Vi hade följt ett par försök på SLU i Alnarp på åttiotalet. Exempelvis:  ’Vilka gröna växter klarar dåligt ljus bäst?’  Vinnare: Ficus indica. Efter avslutat försök fick vi faktiskt vinnaren till skänks. Vi har den än. Nu 3 m. hög.
ATT LÄRA KÄNNA EN VÄXT I GRUNDEN. Hur gör man det? Man odlar upp den förstås. Från frö eller stickling. Vi valde båda. Fem frön, fem sticklingar. Vi drog igång en fullfjädrad kampanj med alla tio.
Vetenskaplig studie? Ja, tillräckligt: allt lika för alla:
likadan jord, likadana krukor, likadan vattning och annan hantering och likadan placering, dvs i ett långt västerfönster.
Att så och sticka och sedan delta i småplantornas utveckling 
var något av ett äventyr. Spännande, roligt och framför allt: lärorikt
VARSÅGODA. HÄR ÄR VAD VI LÄRDE OSS.
Vi börjar med vad vi lyckats bäst med.  Att följa ett träd genom de fem åren. Från stickling till träd, år för år fram till den femåriga skönheten (som vi hoppades på. Och fick). Vi valde ett av sticklingsträden.  

FRÅN STICKLING TILL FÄRDIGT TRÄD.


FRÅN STICKLING. ÅR 1. Se utvecklingen av sticklingarna under första året ute i sidofältet här intill.

FRÅN STICKLING. TRÄD NR 1. ÅR 2.
Ålder 2 år. Höjd över krukkanten 50 cm. Stammens största omkrets 5 cm.
Detta är den sticklingsplanta vi bestämde oss för att följa med kameran.  Som de andra har den i stort sett fått sköta sig själv. Här har vi hjälpt till med att par blompinnar och rätat ut en begynnande s-form hos stammen. Och naturligtvis har vi kortat in en och annan gren.
Den stått i sitt västerfönster, blivit någorlunda noggrant vattnad och någon gång gödslad. Och så regelbundet vänd mot ljuset. Som de andra.

FRÅN STICKLING. TRÄD NR. 1. ÅR 3.
Ålder 3 år Höjd över krukkanten 52 cm. Stammens största omkrets 11 cm.
Samma växt ett år och fyra månader efter förra bilden. Visst har utvecklingen gått fort. Man kan redan se att växten börjar likna ett riktigt litet träd.
Tillväxten har satt fart under sommaren, bilden togs i augusti. Och detta trots att trädet inte favoriserats. Omvårdnaden har varit densamma som tidigare. Och 
hela tiden i samma västerfönster. Tillsammans med de andra träden på tillväxt. De andra fyra sticklingarna var ungefär lika stora. 

FRÅN STICKLING. TRÄD NR1. ÅR 4.
Höjd över krukkanten 56 cm. Stammens största omkrets 15 cm.
Samma träd som Stickling nr 1 här ovanför på två bilder.
Nu har ytterligare ett år gått.  Succé. Vi har fått ett riktigt träd. Det mest lyckade av våra tio. Redan en skönhet.  Efter bara fyra år.
Kolla den raka stammen.  Och de spröda runda bladen, perfekt små. Och grenfördelningen. Jämn och harmonisk, låter sig tydligt beundras genom det luftiga lövverket.
Vi är hänförda över det lilla fönsterträdet.

FRÅN STICKLING. TRÄD NR 1. ÅR 5.
Höjd över krukkanten 61 cm. Stammens största omkrets 19 cm.
Trädet fick en ny kruka i april. Dansk. ’Köpenhamn’ ur serien Bergs krukor. Storlek 21 cm. Vi räknar med att kunna ha det i krukan under  fem år.
Redan en månad efter omplanteringen ökade bladtillväxten och trädet blev allt lummigare.
Typiskt för sticklingsträdet, liksom för de andra fyra i serien, är den raka stammen som långsamt smalnar av uppåt som en pelare i ett tempel.

 

STORA SKILLNADER MELLAN STICKLINGS- OCH FRÖPLANTOR.

Särskilt i storlek. När sticklingsträdet mätte 16 cm i omkrets så mätte fröträden bara åtta.  Och i höjd. Fröträden blev minst tio cm kortare.  De är också rejält odisciplinerade. När sticklingsplamtorna reser sig som raka pelare i en helgedom, så slingrar och lutar sig fröplantorna åt alla håll.

FRÅN FRÖ TILL FÄRDIGT TRÄD

STÖRST OCH MINST.
Alla fröplantor är syskon. Varje frö innehåller gener från både far och mor.  I olika blandning. Vilket ger olika egenskaper hos de nyfödda plantorna.  Och stora skillnader mellan dem när de sedan växer. 

FRÅN FRÖ: TRÄD NR 5. STÖRST.   NR 7. MINST.
STÖRST: Höjd över krukkanten 62 cm.  Stammens största omkrets 10 cm.
Jämför med den minsta  i vår serie på fem  fröplantor. Stor skillnad i både höjd och omkrets.
MINST: Höjd 51 cm
omkrets 8 cm.
Fröplantorna är dessutom odisciplinerade. De har sina egna idéer, böjer sig åt ett håll eller lutar sig åt ett annat.  Framförallt: de visar upp en del av sitt rotsystem ovan jord.  En sådant mellanting mellan rot och stam kallas caudex. Den minsta visar ett enda trassel medan den största står på en stadig piedestal i trygg kontakt med jorden.

FRÅN FRÖ. TRÄD NR 3. ÅR 4.
Höjd över krukkanten 53 cm. Stammens största omkrets 8 cm.
DET ÄR STOR SKILLNADE MELAN HUR Plantorna från frö uppträder annorlunda än de från sticklingar både ovan jord, under jord och mitt emellan. MEDAN STICKLINGSPLANTORNA LIKNAR VARANDRA MED STAMMAR SOKM PELARE I EN HELGEDOMDe blir sinsemellan mycket olika både i storlek och struktur. Och den allra största skillnaden är att de visar upp delar av sina rötter ovan jord.  caudex som en del av stammen. Det kan se ut som ett trassel av rötter som kommer upp ur jorden eller som ett praktiskt stöd för växten, som hSÅDANA Rötter som samtidigt är en bit av stammen kallas caUDEX.

FRÅN FRÖ. TRÄD NR 3. ÅR 5.
Höjd över krukkanten. 54 cm. Stammens största omkrets 11 cm.
Fröplant orna får inte så lätt raka
stammar och regelbundet placerade grenar som sticklingsplantorna.  Om det är till fördel eller ej beror ju på den enskilda växten, vad den kan hitta på. Vi är till exempel förtjusta i svängen på caudexen här till  träd nr. 3. Som den kommer upp ur jorden och övergår i stammen. Elegant. Inte sant?
Hur som helst: fröträden är inte så disciplinerade. Vi antar att det kan vara till bekymmer för den bonsaifrälste att de utvecklar sig lite hur som helst. Men inte för
oss.           

 

OCKSÅ EFTER FYRA ÅR.
Inte  bara de nyfödda träden har utvecklat sig under fyra år. Också det gamla vårdträdet.  Och som det har vunnit i skönhet!
Åldern är en skicklig formgivare.
Ålder 28 år. Höjd: 63 cm över krukkanten, stammens största omkrets 33 cm.
Jämför med bilden överst. Det är samma träd. Dessutom i samma kruka. Dvs, det har inte blivit omplanterat under åtta år. Det enda som har hänt är att trädet har fått växa där det står på sin plats. En fast plats sedan över femton år.  I ett söderfönster i köket med delvis skugga på sommaren. På vintern når solen bara dit ett par timmar om dagen. Egentligen borde det ha mera sol och ljus, men det har anpassat sig ändå.
Bredvid står sedan lika lång tid vår elefantfot, Dioscorea elephantipes, som vi sådde för snart tjugo år sedan.
Det finns ett särskilt skäl till den placeringen. En nära samhörighet mellan arterna. Trots att de lever på var sin sida av klotet. Kolla HÄR.  
SKÖTSELRÅD?
Jo, två ALDRIG.
1. Vattna ALDRIG innan jordytan är torr eller nästan torr.
Vattna då rejält. Vänta sedan tills jorden är torr igen.
2. Låt det ALDRIG stå vatten på krukfatet eller på bottnen av en ytterkruka.
VI UNDRA BARA. VAD SKALL DENNA SORTS TRÄD KALLAS?
BONSAI?  Nej.  En bonsai är så speciell, följer stränga lagar och tillhör inte inneklimatet.
INNEBONSAI? Kanske.  Finns inga stränga regler. (Se vår bok Inomhus Bonsai, ICA förlag).
FÖNSTERTRÄD? Ja, varför inte. Det var en gång ett vanligt ord för krukväxt.  Varför inte börja använda det igen om ett litet träd som kan trivas i ett fönster? Det är åtminstone lättbegripligt.  

 

 

 

FÖRSÖKET I MÅL.  ÅR FEM.

Litet lärostycke om att forma ett vårdträd.

Tänk på att ett fönsterträd har två sidor. (Minst). Framsidan och baksidan. Vilken som är vilken är en färskvara. Den sida som stått mot ljuset blir framsidan.
Därför. Trädet måste vändas så att båda sidor gynnas av  ljuset från fönstret. Ju mer ljus desto mer tillväxt. Vårdträdet här behöver omkring två veckor på sig för att vända sina blad framåt.
Vi vänder på vårt vårdträd förstås.  Inte så regelbundet. Lagom. Utom vid fotografering som här.  

VÅRDTRÄDET ÅR 5.
Höjd över krukkanten 65 cm. Stammens största omkrets 34 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETT FÖRNÄMT INKÖPSSTÄLLE.

Le Jardin Naturel är beläget på Réunion, en ö i Indiska Oceanen nära Madagaskar. Där hittar man frön, sticklingar och rotade småplantor av en mängd tropiska växter, inte minst från Jemen och Madagaskar. Stort utbud av Operculicarya. Hemsidan är strålande vacker och innehållsrik:  se HÄR. Det är tur att Réunion räknas som en del av Frankrike, ett franskt län, ett arv från kolonialtiden. Därmed är ön en del av EU. Med mycket enkla regler för handel med växter.
Att handla utanför EU är däremot hårt reglerat. Att exempelvis köpa fröer i USA medför förtullning, moms och deklarationsavgifter. Inom EU skickas frön och sticklingar som brev utan vidare ceremonier.
Därför har mycket förändrats när USA-jätten Amason har bildat en filial i Sverige. Nu är det lika enkelt att handla där som hos.
Själva är vi nöjda kunder hos Le Jardin. Särskilt som vi litar på att inget av de vi köper kommer direkt från sin förbjudna växtplats utan är helt och hållet producerat på Réunion.

 

 

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

2 reaktioner på ”NATURENS EGNA ÖVERLEVARE BLIR OCKSÅ VÅRA.”

 1. Hej!
  Kan vi få hjälp med att ta reda på vilken superkonstig växt vi har? Vi är nästan säkra på att det är en Euphorbia men den utvecklas på ett sätt som gör av vi är väldigt förbryllade.
  Min man beskriver gärna växten på mobil 0729287024.

  Med vänlig hälsning,
  Alexandra Runemalm
  Tommy Landén
  Bäckgatan 24
  Varberg

Lämna ett svar