NATURENS EGNA ÖVERLEVARE. OCKSÅ VÅRA.

EN GÅNG RARITETER. IDAG FINNS DE PÅ NÄTET. SOM GJORDA FÖR EN NY TID.

Våra allra mest uthålliga växter kommer från områden där kampen för tillvaron är som svårast, öknar och halvöknar. De har alltid fascinerat oss. Vi har en liten samling som levt med oss under många år. De flesta över trettio. Till ömsesidig glädje. De är oslagbart lättskötta. På fackspråk kallas de xerophyter. (Xeros torr, phyton växt).
Bara ett fåtal tillhör den vanliga krukväxtfloran. De har kommit till oss på olika sätt, en del har vi fått som gåva, några har vi köpt och andra har vi sått eller satt som stickling.
Under våra resor har de fått klara sig mer eller mindre själva. Tuffingar. Hade de varit ömtåliga skulle de tagit farväl för länge sedan.
Visst är de ovanliga och på sitt sätt märkvärdiga. Men långt ifrån okända. De tillhör en lång tradition bland hängivna växtmänniskor över hela världen. Idag är de tillgängliga för alla genom nätet. Vi lever i en ny tid.

EN HISTORIA FÖR SIG.  JABILY.

Vårt eget vårdträd och dess efterföljare.  

Vi tog bilden för fyra år sedan. Samtidigt tog vi fem sticklingar.  Det var så vi startade upp vårt Jabily-projekt. Plus att vi i förväg hade köpt fem frön. Vi hade bestämt oss för att odla upp 10 träd. Hälften från stickling, hälften från frö.
Vad detta skulle tjäna till?
Vi ville veta vad vårt gamla fina träd egentligen dög till.
 Var det verkligen det bästa trädet av alla att ha inomhus? Det mest lämpade? Det pålitligaste? Det vackraste?
Det trodde vi.
Vi hade haft det i över två decennier. Vi hade fäst oss vid det. Av alla våra växter hemma var detta en av våra största favoriter.
Men vi var inte nöjda med att tro. Vi ville veta. Alltså lade vi upp ett femårigt odlingsförsök.

VÅRT KÄRA TRÄD. KORT HISTORIK.
Ålder 24 år. Höjd: 58 cm över krukkanten, stammens största omkrets: 27 cm.
 Vi hade startat det som stickling. En avklippt gren på femton cm, som vi fått till skänks på en växtutställning i Holland. Det enda besvär det gett oss var namnet: Operculicarya decaryi, ett ovanligt krångligt namn.
Inget svenskt namn. Ute i världen kallas det jabily.
Förutom att jabilyn lätt låter sig formas till ett träd så är den tålig på gränsen till odödli
g.
FRÅN  MADAGASKAR.
Operculicaryan kommer från de södra delarna av Madagaskar, en av världens mest berömda växtplatser. Där glöder solen och lyser regnen  med sin frånvaro. Där måste växterna kunna klara sig länge i envis torka. De har löst problemet på olika sätt. Många som  jabilyn. De har tjocka stammar och uppsvullna rötter där de lagrar vatten när regnet äntligen kommer.
HEMMA HOS OSS. Samma sak förstås.  Samma förmåga att klara torka. Men hur länge? Vi hade ett provträd. En gåva av en tysk botanist och odlare. Han ville inte ha det kvar, det var så fult. (Kolla själv i sidofältet).
Vi kallade det Kamelen. Vi kunde nämligen konstatera att det klarade sig  utan vatten lika länge som en kamel: dvs i sex månader. Alltså:
torktåligt som en kamel.
Vi hade inte tagit några bilder av vårt gamla äskade träd de första åren, vi förstod inte riktigt trädets stora odlingsvärde. Första bilden tog vi när trädet var 18 år. Bilden här ovan.  Det var ungefär då vi började kalla det vårdträd.
LÄTT ATT HITTA TILL SALU PÅ NÄTET.
Jabilyn kan köpas både som frö (HÄR), som färdig växt och som rotad stickling. (HÄR). Förekommer också som innebonsai på nätet.

Ett vårdträd inte bara för oss. 

Ett vårdträd är en förening av skönhet och ålder. Och av samhörighet mellan människa och växt. En nära magisk känsla.
Är vår jabily  vacker? Ja.
Gammal nog?
Räcker 24 år?  Nå, bilden togs för fyra år sedan.  Och detta är bara början. Den strålar av livskraft. (Se bilden längst ner på sidan, där den är 28.)
Och känslan?  Den är stark, vi har ett träd som vi vördar och vårdar.

En vetenskaplig studie.

Det tog några år men till slut gick det upp för oss att vi besatt en värdefull hemlighet. Ett vårdträd som vem som helst skulle kunna leva med. Lätt att forma. På gränsen till odödligt.

BEGRÄNSAD KUNSKAP. Det vi visste om jabily baserade vi på ett enda  träd. Vi beslöt oss för att lära känna arten Operculicarya decaryi i grunden.
EN FEMÅRSPLAN.  Vi hade följt ett försök på SLU i Alnarp på åttiotalet.  ’Vilka gröna växter klarar dåligt ljus bäst?’  Vinnare: Ficus indica. Efter avslutat försök fick vi vinnaren till skänks. Vi har den än. Nu 3 m. hög.
ATT LÄRA KÄNNA EN VÄXT I GRUNDEN. Hur gör man det? Man odlar upp den förstås. Från frö eller stickling. Vi valde båda. Fem frön, fem sticklingar. Vi drog igång en fullfjädrad kampanj med alla tio.
Vetenskaplig studie? Ja, tillräckligt: allt lika för alla:
likadan jord, likadana krukor, likadan vattning och annan hantering och likadan placering, dvs i ett långt västerfönster.
Att så och sticka och sedan delta i småplantornas utveckling 
var något av ett äventyr. Spännande, roligt och framför allt: lärorikt. Följ utvecklingen i sidofältet och nedan.

STICKLING NR 1. ÅR 2.
Ålder 2 år. Höjd över krukkanten 50 cm. Stammens största omkrets 5 cm.
Detta är den sticklingsplanta vi bestämde oss för att följa med kameran.  Som de andra har den i stort sett fått sköta sig själv. Här har vi hjälpt till med att par blompinnar och rätat ut en begynnande s-form hos stammen. Och naturligtvis har vi kortat in en och annan gren med saxen.
I övrigt har den stått i sitt västerfönster, blivit någorlunda noggrant vattnad, någon enstaka gång gödslad med halv normaldos och så så vänd på med jämna mellanrum. Som de andra.

STICKLING NR. 1 ÅR 3.
Ålder 3 år Höjd över krukkanten 52 cm. Stammens största omkrets 11 cm.
Ett år och fyra månader efter förra bilden. Visst har utvecklingen gått fort. Sticklingen börjar likna ett riktigt litet träd.  Tur att vi valde att följa just den sticklingen med kameran.
Tillväxten har satt fart under sommaren, bilden togs i augusti. Och detta trots att trädet inte favoriserats. Omvårdnaden har varit densamma som tidigare. Och 
hela tiden i samma västerfönster. Tillsammans med de andra träden på tillväxt.

HUR DET GICK?
Långt över förväntan. Vi hade hoppats på att få träd av åtminstone hälften.  Nu blev det av alla.  De utvecklade sig som de skulle, de ville gärna bli träd. Med ett undantag. En fröplanta slutade växa och blev aldrig ens femton cm. Generna, antog vi.
Och sedan ytterligare ett undantag. Vi gav bort ett av  träden. Som tack för en stor tjänst. Men vi följer det. Vi vet var det finns.
Återstår åtta träd.
Redan efter fyra år är fyra träd mogna att visas upp. Två från stickling, två från frö. Vi är våldsamt nöjda med alla  fyra. Mest med  sticklingsträd nr 1.
De resterande är i full gång men inte färdiga. De får vänta till studieperiodens femte år innan vi visar upp  dem. Men ett av dem är ett specialfall som vi kanske visar sist. Vi kallar det minstingen.

EFTER FYRA ÅR.
De fyra det nu handlar om kallar vi (på försök):
Våra bästa  FÖNSTERTRÄD.

Från stickling. Träd NR 1. ÅR 4.
Höjd över krukkanten 56 cm. Stammens största omkrets 15 cm.
Samma träd som Stickling nr 1 här ovanför på två bilder. Dels efter efter två år och dels efter tre år.
Nu har ytterligare ett år gått.  Succé. Vi har fått ett riktigt träd. Den mest lyckade av våra tio. Redan en skönhet.  Efter bara fyra år.
Kolla den raka stammen.  Och de spröda runda bladen, perfekt små. Och grenfördelningen. Jämn och harmonisk, låter sig tydligt beundras genom det luftiga lövverket.
Vi är hänförda över det lilla fönsterträdet.
Vår vackraste växt?
Ja.
Än så länge. En av de frösådda artar sig också särskilt fint. Fast med problem. Vi kallar den minstingen.
Dessutom: ett av de andra sticklingsträden. Nr 2.  börjar ta form. Varsågoda, här följer bilde

Från stickling. Träd  NR 2. ÅR 4.

Höjd över krukkanten 57 cm
Stammens största omkrets 16 cm.

Det har blivit lite efter med grönskan. Vet inte varför. Men nu hämtar det sig som om det ville  komma ikapp.
Frågan är om inte detta stadium är det vackraste. Så tydligt man ser
 trädets struktur, grenarnas fördelning längs stammen. Här är lövskruden inte i vägen, bara ett löfte om kommande grönska.
Vi försökte på ett tidigt stadium räta upp stammen. Men gav upp. Vi är fullt nöjda som den är med sin svaga lutning.
Men visst blir det spännande att se vad trädet går för 
när det är fullt utvecklat om några månader.

Från frö. Träd NR 3. ÅR 4.
Höjd över krukkanten 49 cm. Största omkrets 8 cm.
Plantorna från frö uppträder annorlunda än de från sticklingar både ovan jord, under jord och mitt emellan. De blir sinsemellan mycket olika både i storlek och struktur. Och den allra största skillnaden är att de visar upp delar av sin caudex som en del av stammen. Det kan se ut som ett trassel av rötter som kommer upp ur jorden eller som ett praktiskt stöd för växten.

 

Från frö. Träd NR 4. ÅR 4.
Höjd över krukkanten 53 cm. Största omkrets 8 cm.
Fröplantorna får inte så lätt raka stammar och regelbundet placerade grenar som sticklingsplantorna.  Om det är till fördel eller ej beror ju på den enskilda växten, vad den kan hitta på. Vi är till exempel förtjusta i svängen på caudexen här till  träd nr. 4. Som den kommer upp ur jorden och övergår i stammen. Elegant. Inte sant?
Hur som helst: fröträden är inte så disciplinerade. Vi antar att det kan vara till bekymmer för den bonsaifrälste att de visar upp sin caudex ovanför krukjorden. Men det är det inte för oss. Knölarna ovan jord är en del av växtens natur.

STORA SKILLNADER MELLAN STICKLINGS- OCH FRÖPLANTOR.
Ovan jord.
Det är lätt att ta fram måttbandet och häpna över den stora skillnaden i omkrets av stammen. Sticklingsträden mäter 16 cm – fröträden mäter 8cm.
Sticklingsträden blir också högre, åtminstone 5-6 cm. Deras stammar är dessutom raka som pelare i en klassisk helgedom och smalnar sakta och harmoniskt av mot toppen .
STAMMENS STRUKTUR 1.
Träd från stickling.
De rundade åsarna och långsträckta dalarna. Mörka skåror i den ljust sandfärgade barken. Silverskimrande.
Tala om skönhet i detaljerna.
Och så grenarna som kommer ut lika oförmodat som om någon borrat hål och pluggat dit dem.
Lägg märke till att stammen tillhör vårt vårdträd. Det har hunnit bli till åren.  24 år när bilden togs.
SKILLNAD MELLAN FRÖ- OCH STICKLINGSTRÄD.
Fröträden är mer odisciplinerade än sticklingsträden.
De har sina egna idéer, böjer sig åt ett håll eller lutar sig åt ett annat.  Framförallt: de visar upp sin caudex ovan jord.. Det kan vara ett trassel av rötter eller en stadig piedestal som tryggar deras kontakt med jorden.
Under jord.
Där kan man hitta de mest varierande former av rotknölar hos fröplantorna. Som alltså också kommer upp ovan jord och blir en stor del av trädets utseende. 
Det är ofta svårt att se var gränsen går mellan stam och rot. Detta växtsätt kallas caudex. Framförallt fungerar en caudex som magasin för vatten och näring.
Våra sticklingsträd har sin caudex helt och hållet under jord. På sin höjd kan man se en klack på stammen nära jordytan.

OCKSÅ EFTER FYRA ÅR.

Inte  bara de nyfödda träden har utvecklat sig under fyra år. Också det gamla vårdträdet.  Och som det har vunnit i skönhet!
Åldern är en skicklig formgivare.
Ålder 28 år. Höjd: 63 cm över krukkanten, stammens största omkrets 33 cm.
Jämför med bilden överst. Det är samma träd. Dessutom i samma kruka. Dvs, det har inte blivit omplanterat under fyra år. Det enda som har hänt är att trädet har fått växa där det står på sin plats. En fast plats sedan över femton år.  I ett söderfönster i köket med delvis skugga på sommaren. På vintern når solen bara dit ett par timmar om dagen. Egentligen borde det ha mera sol och ljus, men det har anpassat sig ändå.
Bredvid står sedan lika lång tid vår elefantfot, Dioscorea elephantipes, som vi sådde för snart tjugo år sedan.
Det finns ett särskilt skäl till den placeringen. En nära samhörighet mellan arterna. Trots att de lever på var sin sida av klotet. Kolla HÄR.  
SKÖTSELRÅD?
Jo, två ALDRIG.
1. Vattna ALDRIG innan jordytan är torr eller nästan torr.
Vattna då rejält. Vänta sedan tills jorden är torr igen.
2. Låt det ALDRIG stå vatten på krukfatet eller på bottnen av en ytterkruka.
VI UNDRA BARA. VAD SKALL DENNA SORTS TRÄD KALLAS?
BONSAI?  Nej.  En bonsai är så speciell, följer stränga lagar och tillhör inte inneklimatet.
INNEBONSAI? Kanske.  Finns inga stränga regler. (Se vår bok Inomhus Bonsai, ICA förlag).
FÖNSTERTRÄD? Ja, varför inte. Det var en gång ett vanligt ord för krukväxt.  Varför inte börja använda det igen om ett litet träd som kan trivas i ett fönster? Det är åtminstone lättbegriplig

TILL VÅREN.
Något måste göras. Beskärning. En kombination av naturligt bladfall på grund av det dåliga ljuset under vintern och raska tag med vår beskärningssax.

 

ETT FÖRNÄMT INKÖPSSTÄLLE.
Le Jardin Naturel 
är beläget på Réunion, en ö i Indiska Oceanen nära Madagaskar. Där hittar man frön, sticklingar och rotade småplantor av en mängd tropiska växter, inte minst från Jemen och Madagaskar. Stort utbud av Operculicarya. Hemsidan är strålande vacker och innehållsrik:  se HÄR.  www.photoplant.seDet är tur att Réunion räknas som en del av Frankrike, ett franskt län, ett arv från kolonialtiden. Därmed är ön en del av EU. Med mycket enkla regler för handel med växter.
Att handla utanför EU är hårt reglerat. Att exempelvis handla frön genom Amazon i USA medför förtullning, moms och deklarationsavgifter. Inom EU skickas frön och sticklingar som brev utan vidare ceremonier.
Vi har handlat flera gånger av Le Jardin. Då vet vi att inget av de vi köper kommer direkt från sin förbjudna växtplats utan är helt och hållet producerat på Réunion.

 

 

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

2 reaktioner på ”NATURENS EGNA ÖVERLEVARE. OCKSÅ VÅRA.”

 1. Hej!
  Kan vi få hjälp med att ta reda på vilken superkonstig växt vi har? Vi är nästan säkra på att det är en Euphorbia men den utvecklas på ett sätt som gör av vi är väldigt förbryllade.
  Min man beskriver gärna växten på mobil 0729287024.

  Med vänlig hälsning,
  Alexandra Runemalm
  Tommy Landén
  Bäckgatan 24
  Varberg

Lämna ett svar