Asblommor och ordensstjärnor.

Stinkblommornas  drottning.

VÄRSTA BLOMMAN.
Bara
namnet:  Amorphophallus konjac.
Amorph betyder konstig – phallus betyder snopp.  Men konjac betyder inte cognac som drycken, utan är namnet på knölen där den odlas, stavas lokalt konnyaku. ( Används som livsmedel, särskilt i form av mjöl).
Svenskt namn: Konjac-knölkalla.
VÄRSTA STANKEN.

Det finns bara en naturlig reaktion om man plötsligt kommer nära blomman.
S  P R I N G!!!
Lukten är outhärdlig. Vi vet. Vi hade en konjak-knölkalla i sex år. Se den här       som stiligast. Och luktade som värst. Vi låste in den i ett sidorum på övervåningen och tejpade alla dörrspringor. Sedan stängde vi av övervåningen. Därefter kunde vi bo kvar i huset.
Stackars den som var uppe och tog bilden, (Tord).

 

VACKER OCH  VANLIG MEN INTE VÄRST.

Ett brev till min frågespalt i Hennes Verden, Köpenhamn.
HVAD HEDDER BLOMSTEN?
Kaere Nina Hubert,
Jeg arvede et skud af min moster. Den blomstrer helt fantastisk siden. Den har det rigtig dejlig varmt ved vores sydvaendte vindue. Blomsterne er veldig sjove. Man kan naesten blive siddende ved siden af og se hvordan den udvikler sig til en veldig smuk bordeauroed blomst. Efter en uges tid lukker den sig stillle og rolig igen. Du ved sikkert hvad den hedder?!
Venlig hilsen, Vibeke G.

SVAR: Kære Vibeke,
Din plante er en ådselsplante, Stapelia variegata. (Syn. Orbea var.)
Du beskriver din plante så vackert men du nämner ingenting om lugten. Den luktar normalt hemskt. Blomsten vill nämligen efterligne ett ådsel, exempelvis en död och delvis förruttnad råtte.
Detta för att locka till sig fluer.  Fluerne kommer och lägger sine æg i blomman. Samtidigt tar de med sig pollen som de sedan avsätter på nästa blomma. Det är så blomsten förökar sig. Äggen blir det ingenting av.
Venlig hilsen, Nina.

DE KALLAS ALLA ASBLOMMOR.
As är ett gammalt ord för en död kropp av djur. Ett as luktar alltid   hemskt. Stinker. Det gör också dessa blommor. det är därför de har fått sitt namn. Men inte enbart därför.
De ser nämligen också ut som as. Deras färg och mönster påminner om ruttnande kött. Deras hårbeklädnad för tankarna till pälsen på ett djur.
Se på Stapelia grandiflora här nedan, bilden till höger. Där har en fluga surrat runt och lagt en kletig samling vita ägg strax under mitten. Dessa kan utveckla sig till vita larver. Äckligt. Men ofarligt. De dör snart av näringsbrist. Här finns inget ruttet kött. Här finns bara en illaluktande blomma. Flugan är grundlurad.
Vi gillar inte flugor. Tack Stapelia.

 

 

 

 

ETT ANNAT SAMLINHNGSNAMN ÄR ORDENSSTJÄRNA. 

 

 

ETT ANNAT SLÄKTE –  HUERNIA.