KAKTUSAR

En kär parad från vår kaktusperiod för många år sedan. Bilden är ett gruppfoto, vi har satt samman de kaktusar som  blommade just då. Vi njöt verkligen av deras underbara blommor. De är borta nu de flesta, ersatta av många andra växtkategorier. Längst kvar var den stora biskopsmössan uppe i högra hörnet. Vad de andra hette minns vi bara delvis, exempelvis längst ner i högra hörnet: silkesvårtkaktus.
Länge hade vi också kvar ett minne från Mexiko. En samling av bara mexikanska vårtkaktus, mammillaria. Dvs växterna  kom från kaktusstället Klein-Mexico i Rheinfeldt, Nordtyskland, där vi brukade titta in när vi var på väg hem söderifrån. Bara skålen och stenarna hade äkta ursprung.
Vad det gäller kaktusar har vi ett före och ett efter. Skiljelinjen drogs den gången då vi trädde in i det perfekta rummet för både kaktusar och människor. Det var hos Christian och Gurli på Jylland, Danmark, i deras havestue, trädgårdsrum, en blandning av ombonad veranda och professionellt växthus. Där kunde kaktusarna njuta av ett perfekt klimat: somrarna ljusa och soliga, vintrarna ljusa och svala.
Precis så skulle vi vilja ha våra egna kaktusar, tänkte vi. Men det kunde vi inte. Vi hade redan byggt ett hus för våra tropiska växter, de som ville ha det varmt året runt. Bilden här intill är ungefär från samma period som kaktusbilden överst. 1980-talet. Det var då vår Blommor besvarad kärlek blev till, storformat, Bra Böcker 1991.

 

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara