Blommornas drottning. Phalaenopsis.

Brudorkidén, största succén i krukväxternas historia.

 Vi var med på den tiden när brudorkidén inte fanns. Som krukväxt. Däremot fanns den som snittblomma. Stora vita blommor på långa stänglar i frikostiga fång. Lyx, lyx, lyx. Brudbuketter. Vita. Därav namnet. Vi lärde oss det botaniska namnet: Phalaenopsis. Detta var på sjuttiotalet, det årtionde då vi började intressera oss för växter i kruka.
Någon gång kunde man få se rosa phalaenopsis i kruka. Exklusiva exemplar, blomflockar på långa stänglar. Ännu mera lyx. Till höga priser. Presenter för högtidsdagar. Jul och nyår. Ingenting för en vanlig fönsterkarm.

FRAMGÅNG NR. 1.  
1-phalaenopsis-lagzxVår första framgång med en orkidé var den rosa på bilden härintill. Vad den heter vet vi inte, den var bara en phsalaenopsis bland många när vi köpte den.
Men här är den nu efter åtta år. Stänglarna har blivit längre och längre och förgrenat sig alltmedan de gett nya blommor. Vi räknar till 7 stänglar och 28 blommor. Man ser på deras zixk-zack-växt var blommorna suttit. En vid varje zick och zack. Det är lätt att se att under de åtta åren har ett par hundra blommor blommat här.
IDAG FINNS PHALAENOPSIS ÖVERALLT där blommor är till salu. Från de allra minsta som man nästan kan ha i en äggkopp, över de medelstora i alla deras former och färger, till de största praktexemplaren. Och till vilka priser! Ständig rea? Vad sägs om en medelstor tvåbening för femtio kronor. (Tvåbening betyder med två stänglar). Tala om billig blomprydnad under ett halvår. Och mycket längre om man sköter den väl.
Med åren har odlarna förbättrat hållbarheten. Fler och fler sorter har nu förmågan att trivas i ett vanligt hem och sätta nya stänglar och knoppar när de gamla stänglarna har blommat över. De femtio kronorna kan bli en investering för många år.

FRAMGÅNG NR 2.
Också en framgång var denna vita phalaenopsis, bara en medelstor tvåbening från början. Här är den runt tio år. Det märkliga med den är att den har fått keikis: nya plantor som av sig själva vuxit fram på växtens stänglar. Keiki är hawaiianska och betyder bebis. Keikisarna här är de båda bladrosetter som hänger ner. från ursprungsplantan uppe i krukan. Ringlande luftrötter överallt, ett tecken på att orkidén trivs med livet.
BEGRÄNSAD FRAMGÅNG De flesta av alla de växter vi berättar om här på sidorna har vi haft länge. Många ända sedan sjuttiotalet. Så är det inte med brudorkidéerna. Vi har inte haft någon längre än nio – tio år. Vi vet inte varför. De har kanske bara åldrats och blivit allt svagare med åren. Eller också har de inte tålt att vi  varit på resa. Eller – kanske har de och vi inte passat för varandra. Om växter skall överleva hos oss får de inte vara för ömtåliga.
ALLTID  PAHALAENOPSIS.  Vi älskar phalaenopsis i alla fall.  Vi har alltid minst ett par här hemma. Ljuvliga blommor till minst sagt överkomliga priser.
Å andra sidan, vi har inte gjort något särskilt för våra orkidéer. De har fått nöja sig med i stort sett samma villkor som de övriga växterna.
INTE VÅR FRÄMSTA AMBITION. Att odla orkidéer.  Det överlåter vi till de verkliga entusiasterna. Och de är många. Vi känner dem. Vi är medlemmar i ett par orkidéföreningar, besöker regelbundet orkidéutställningar och har sett många odlingar i hem,  på inglasade balkonger, i små växthus. Och vi har varit inbjudna i källare med supermoderna anläggningar för kontroll av bevattning, belysning, temperatur och luftfuktighet. Vi är fulla av beundran. Vilka odlare! Vilken orkidéprakt.
Med andra orkidésläkten har det gått mycket bättre, exempelvis våra tre laeliocattleyor som har visat en underbar växtkraft.  Se HÄR. Vi har haft dem jättelänge, ’Okarcheen’ i över fyrtio år. Dessutom har vi kunnat föröka dem. En enda ’Secret Love’ har vi delat så att vi nu har  två.
HOPP OM BÄTTRING. I sex  år har vi haft vår miniorkidé ’Little Lady’. Intill står en likadan fast mindre, nyköpt.  Den stora har alltid haft åtminstone någon liten blomma. Sedan ett par år pryder den sig med tre stänglar som på bilden. Och så omger den sig med många ringlande luftrötter vilket alltid är ett sundhetstecken. Den har en bra plats. I  en fönsterkarm intill en köksvask. Väderstreck väster.
Det kommer fler och fler miniorkidéer. Det är en bra idé att skaffa en liten samling. När  flera står tillsammans har alla det bättre. Inte minst höjer de luftfuktigheten åt varandra. Orkidéer är sociala varelser.
MASSOR AV BLOMMOR. Det rätta svenska namnet är ljusröd brudorkidé. Phalaenopsis equestrisDenna heter ’Nina’ efter vår Nina, en kommersiell hybrid gjord av Günther Demmel i Bad Aibling, Sydtyskland. Åtskilliga tiotusen ´Ninor´ gick ut till en av de stora varuhuskedjorna.
Hybrider av equestris tillhör de mest lättodlade och blomrika av brudorkidéerna.Phalaenopsis detalj keiki
Det intressantaste med detta exemplar är  keikin som sitter uppflugen på den blommande stängel som skjuter ut till höger. Man ser den i närbild här bredvid. Den är nu mogen att bli sin egen. Den har fyra kraftiga rötter alla med glänsande gröna nosar. Det är bara att klippa av bebisen och plantera den i en egen kruka. Det gör man på samma sätt som när man planterar. Mer om  omplantering: HÄR.
BRUDORKIDÉER DOFTAR INTE – HELT FEL.    Här är en berömd doftare, ’Liodoro’. Det är en ovanligt lyckad hybrid. Föräldrarna är Phal. Deventeriana och Phal. violaceae. Den senare är en vildart som just är känd för sin starka doft. Den första stavas med stor D. vilket betyder att den inte är en Phalaenopsis X 'LIODORO' lagvildart utan en hybrid, korsning. Mellan Phal. amabilis och Phal. amboinenis. Kanske. Som så ofta med orkidéer råder viss förvirring..
Vi har själva en ’Liodoro’ sedan fem år tillbaka. Just nu har den tre blomstänglar, nästan en halv meter långa och förgrenade. De slutade blomma i september. Nu tar de ny sats. Två av dem har redan satt knopp.

Liodoro, equestris och många andra orkidéer finns till salu på nätet se 
HÄR.
ÄNNU EN DOFTARE.  Phal. violaceae, den starkdoftande föräldern till ’Liodoro’, har vi haft för länge sedan, Phalaenopsisi violaceae lagden blommade om ett par gånger, nu har vi den bara kvar på bild. Exemplaret är en av många varieteter (bot. för variation) av arten. Det finns 65 vilda arter av Phalaenopsis och ett otal varieteter av varje art, långt över hundra. Sedan finns det hybrider.
För att få en liten inblick i rikedomen titta HÄR.  Klicka på Species i vänster sidofält. Nära 100 olika. Eller på nästa rubrik Primary hybrids. Långt över hundra av enbart vita.
FÖR OSS. LITEN OCH LÄCKER.
Vi hittade den på Trädgårdspaletten i Malmö där vi har lärt oss mycket genom åren och som kallar sig för en oas för växtälskare.. Med all rätt, se HÄR. Denna miniphalaenopsis heter ’Mini Mark’. Den verkade mindre och inte lika tålig som ’Little Lady’ men vi kunde inte motstå den. Vi hade den ett par år men den trivdes inte med oss.
DEN VITA VILDA. LÄTT ATT TÄMJA. VÅR SENASTE ÄLSKLING.
För inte så länge sedan dök det upp en ny stjärna i brudorkidëernas blomstershow, Phalaenopsis x ’Wild White’ (ibland x ’Wild Orchid’),  
vanlig i handeln exempelvis på Plantagen. Vi har följt den sedan dess. Och beundrat den. Dess stryktålighet, dess blomvillighet,
Den kallas för vild inte därför att den är en art från naturen, utan därför att den är smått galen, den växer med en sky av vita blommor på stänglar som ofta ringlar sig omkring varandra.
Vi hittade den vilda på Facebook, spårade den till Orchidéhuset i Stockholm, och ringde upp Peter Göttfert. Det var så den kom till oss, se bilden här ovan.
Bilden här bredvid är tagen två och ett halvt år senare. 
 Samma orkidé.  Den är sig inte lik. Framförallt har den nu hängande blomrankor. Dess naturliga växtsätt. Så flott.
Och det har vi lärt oss sedan länge, Phalaenopsis med upprätta stänglar är främst en odlarform. Det är alltför svårt att packa och frakta växter med hängande blomstänglar.
I naturen växer en phalaenopsis i en skog, håller sig fast vid en gren med sina rötter. När den sedan skjuter ut sina blomstänglar träder tyngdlagen in. Stänglarna hänger.
I ett hem gäller samma tyngdlag. Alltså: man måste plantera över den ursprungliga växten i en hängkruka när den börjar blomma om. Lite jobb, stort nöje.
 

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Lämna ett svar