Evighetsblommor.

Sinningior och narrhuvor.

Att ha sinningior och narrhuvor är att umgås med evigheten, med naturens eviga kretslopp. Ett exempel från vår egen natur är snödroppar. Osynliga hela vintern. Dyker först upp när rätta tillfället kommer. Om våren förstås. För att sedan försvinna igen när blomningen är över. Och på nytt gå i vila i sin lökar under jorden. Nästa vår blir kretsloppet fullbordat.
Sinningior och narrhuvor har ett liknande levnadssätt. Fast samtidigt annorlunda. I stället för i lökar vilar de i knölar respektive rhizomer. Och det är inte vintern de gömmer sig från som snödropparna utan från långa heta torrperioder. De tillhör den tropiska världen.
De behöver förstås vår hjälp att väckas och somna in eftersom vi har dem i kruka.  Sinningian ’Fire Cracker’ här ovan har somnat och väckts sex säsonger.
Att följa växandet. Närkontakt av första graden.

SINNINGIAN SOVER I SIN KNÖL.
Om våren, någon gång i februari, mars, börjar man vattna sina knölar, om man har några. Eller skaffar nya och sätter. Sinningia x mini 'Country Pink' lag Som den lilla ’Country Pink’ som vi köpte häromåret på Blommia, se HÄR.
Sinningiornas knölar har samma kretslopp som narrhuvans rhizomer. När man satt sin knöl dröjer det  några veckor innan  de första skotten visar sig. Sedan följer samma scenario: en ljuvlig blomning som varar hela den ljusa årstiden. Så till hösten börjar blomningen avta, man slutar vattna, dags för vila.  Till nästa vår.

NARRHUVAN SOVER I SIN RHIZOM.
I övrigt uppträder de på samma sätt, sinningior och narrhuvor. De tillhör dessutom samma växtfamilj: Gloxiniaväxter, Gesneriaceae, Mer om familjen HÄR.
Detta är 
vår äldsta narrhuva, Kohleria, Den är från den tiden för över tjugo år sedan då man kunde köpa narrhuva i blomsterhandeln. Den heter ’Sunshine’ och är den mest rikblommiga vi känner. Under vintern sover rhizomerna gott. Vi sätter dem mörkt, torrt och i rumstemperatur eller något under. Någon gång i februari, mars väcker vi dem, dvs vi sätter dem i kruka och vattnar. Ganska ofta vaknar de själva och visar sina skott som den lilla rhizomen på bilden ovan.
Så gott som alltid plockar vi upp rhizomerna ur jorden och planterar om dem i ny jord. De har ofta förökat sig så att de räcker till mer än en kruka.

SINNINGIAN I NATUREN. STÖRST OCH MINST.
Det finns många olika arter av Sinningia. Över sextio, alla med olika utseende. Två av dem har särskilt med oss att göra. Sinningia speciosa och Sinningia pusilla.
LITEN BLIR STÖRST. Sinningia. speciosa växer i Brasiliens skogar, en blåblommande liten ört. Den heter gloxinia på svenska. Den är mest känd som ursprunget till en av de mest praktfulla krukväxterna från förra seklet. Den jättestora och praktfulla Gloxinia speciosa fyfiana. Se ett antal tjusiga hybrider i sidofältet. Dessa kallas alltså också gloxinia. Alla andra tillhörande sinningiasläktet kallas sinningia.
De stora flotta gloxiniorna dyker fortfarande upp i handeln. Passa på. Den som tar hem en sådan får se den ena knoppen efter den andra slå ut. Och sedan återstår knölen, stor också den. Varsågod, bevara den mörkt och torrt under vintern och plantera den till våren.
VÄRLDENS MINSTA KRUKVÄXT. Sinningia pusilla. Pusilla betyder mycket liten och det är precis vad den ärvärldens minsta blommande växt i kruka. Här står den i en äggkopp. Det svenska namnet är dvärgsinningia. Den växer också i Sydamerikas skogar.
Knölen är inte större än en ärta.   Blommorna är små som lillfingernaglar. Om pusillan är den minsta och gloxinian den största så finns det en uppsjö av olika storlekar däremellan. Själva är vi mest förtjusta i mellanstorlekarna, som vanligen kallas mini. Pusillan är micromini.
Det finns en uppsjö av minis. Den amerikanska Gesneriad Society har registrerat över 220 namnsorter från ’Ablaze* till ’Zoe’. En urval olika minisinningior inkusive pusillan finns att köpa HÄR.

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

UTÖVER DET VANLIGA – SOM SKÖN KONST