Diverse länkar.

Solen är min bäste vän. Jag älskar att bada mig i dess strålar och är därför glad om du ställer mig i e tt fönster eller tätt på.
Sköter du mig väl, blir jag stor med tiden, jag kan bli ett par meter hög som på Hawaii och  kan glädja mig åt många blommor.
Därför är det nödvändigt att mina rötter varje år får mera plats i  en större kruka. Den krukjord du planterar mig i skall helst vara grov, gärna blandad med lite lera.
Även om jag är en skönhet är jag hårdför och lätt att sköta.
 Jag tycker också om en tillvaro utomhus. Jag kan gärna ta semester i en kruka eller direkt planterad i trädgården. Men jag tål inte temperaturer under 12 grader.
Min plats utomhus skall vara solig och beskyddad mot våldsamma vindar. Med mig i trädgården kommer du att drömma om att du är på Hawaii.

</center><a><a href=”http://www.photoplant.se/?page_id=3366″>se HÄR.
</a>

En av tre.  Den bild som är utan levande sten har en levande gräshoppa i stället.

 

 

 

 

 

ang 037 56ec531b.

LÄTT ATT HITTA TILL SALU PÅ NÄTET.
Jabilyn kan köpas både som frö (HÄR), som färdig växt och som rotad stickling. (HÄR). Förekommer också som innebonsai på nätet.

Ett vårdträd inte bara för oss. 

Ett vårdträd är en förening av skönhet och ålder. Och av samhörighet mellan människa och växt. En nära magisk känsla.
Är vår jabily  vacker? Ja.
Gammal nog?
Räcker 24 år?  Nå, bilden togs för fyra år sedan.  Och detta är bara början. Den strålar av livskraft. (Se bilden längst ner på sidan, där den är 28.)
Och känslan?  Den är stark, vi har ett träd som vi vördar och vårdar.

Ett brev till min frågespalt i Hennes Verden, Köpenhamn.
HVAD HEDDER BLOMSTEN?
Kaere Nina Hubert,
Jeg arvede et skud af min moster. Den blomstrer helt fantastisk siden. Den har det rigtig dejlig varmt ved vores sydvaendte vindue. Blomsterne er veldig sjove. Man kan naesten blive siddende ved siden af og se hvordan den udvikler sig til en veldig smuk bordeauroed blomst. Efter en uges tid lukker den sig stillle og rolig igen. Du ved sikkert hvad den hedder?!
Venlig hilsen, Vibeke K.

SVAR: Kære Vibeke,
Din plante er en ådselsplante, Stapelia variegata. (Syn. Orbea var.)
Du beskriver din plante så vackert men du nämner ingenting om lugten. Den luktar normalt hemskt. Blomsten vill nämligen efterligne ett ådsel, exempelvis en död och delvis förruttnad råtte.
Detta för att locka till sig fluer.  Fluerne kommer och lägger sine æg i blomman. Samtidigt får de på sig av blommans pollen som de sedan avsätter på nästa blomma. Det är så blomsten förökar sig. Äggen blir det ingenting av.
Venlig hilsen, Nina.

mimicry.

 

Det  finns två sorters mimicry som växter, insekter eller små djur använder sig av,
De som förklär sig till något annat än vad det verkligen är. för att undgå upptäckt.. T. ex gräshoppan på bilden här intill. Den  som  ser ut som en  sten. Sed du den? Finns i mitten på bilden.
2. Växter gör detsamma av motsatt skall- Först bli upptäckta. T.ex flugblomstret spå bilden som inte ser ut som en blomma utan som en insekt, en skalbagge eller här som en särskild sorts fluga.