J A B I L Y.
ÖVERLEVARE I NATUREN ÖVERLEVER OCKSÅ HOS OSS.

EN GÅNG RARITETER. IDAG FINNS DE PÅ NÄTET. SOM GJORDA FÖR EN NY TID.

Våra allra mest uthålliga växter kommer från områden där kampen för tillvaron är som svårast, öknar och halvöknar. De har alltid fascinerat oss. Vi har en liten samling som levt med oss under många år. De flesta över trettio. Till ömsesidig glädje. De är oslagbart lättskötta. På fackspråk kallas de xerophyter. (Xeros torr, phyton växt).
Bara ett fåtal tillhör den vanliga krukväxtfloran. De har kommit till oss på olika sätt, en del har vi fått som gåva, några har vi köpt och andra har vi sått eller satt som stickling.
Under våra resor har de fått klara sig mer eller mindre själva. Tuffingar. Hade de varit ömtåliga skulle de tagit farväl för länge sedan.
Visst är de ovanliga och på sitt sätt märkvärdiga. Men långt ifrån okända. De tillhör en lång tradition bland hängivna växtmänniskor över hela världen. Idag är de tillgängliga för alla genom nätet. Vi lever i en ny tid.

EN HISTORIA FÖR SIG.  DETTA ÄR JABILY

Vårt eget vårdträd. Tåligt, hållbart som inget annat.
Och så vackert. Ett superträd. 

När vi tog bilden hade vi haft trädet i 24 år. Samtidigt skar vi fem sticklingar och köpte fem frön. Det var så vi startade upp vårt Jabily-projekt.  Vi hade bestämt oss för att odla upp 10 träd. Hälften från stickling, hälften från frö.
Vad detta skulle tjäna till?
Vi ville veta vad vårt gamla fina träd egentligen dög till.
 Var det verkligen det bästa trädet av alla att ha inomhus? Det mest lämpade? Det pålitligaste? Det vackraste?
Ja. Det trodde vi.
Vi hade haft det i över två decennier. Vi hade fäst oss vid det. Av alla våra växter hemma var detta en av våra största favoriter.
Men vi var inte nöjda med att tro. Vi ville veta. Alltså lade vi upp ett   odlingsförsök. Vi kallade det en vetenskaplig studie,

VÅRT KÄRA TRÄD. KORT HISTORIK.
Ålder 24 år. Höjd över krukkanten, 58 cm. Stammens största omkrets 27 cm.
 Vi hade startat det som stickling. En avklippt gren på femton cm, som vi fått till skänks på en växtutställning i Holland. Det enda besvär det gett oss var namnet: Operculicarya decaryi, ett ovanligt krångligt namn.
Inget svenskt namn. Ute i världen kallas det jabily.
Förutom att jabilyn lätt låter sig formas till ett träd så är den tålig på gränsen till odödli
g.

 

ÅLDER 18 ÅR. FÖRSTA BILDEN.  Efter många år hade vi lärt oss litet om vår gamla jabily. Det var uthålligt. Nästan oföränderligt. Kunde till exempel  klara sig själv under långa tider. Efter en längre resa  upptäckte vi att trädet där hemma inte fått en droppe vatten på 4 veckor. På grund av ett missförstånd. Ändå, det hade inte tappat ett enda blad.
Vi vaknade till. Vi började studera  det på allvar. Vi beskar det lite lagom, började vattna det regelbundet oc
h tycka att det var vackert.
Och vi tog första bilden.
Så fick vi en jabily till. Det var när vi  hälsade på hos en av våra botaniska idoler, Ernst Specks i Erkelenz, Sydtyskland. Han höll på att göra sig av med ett gammalt skräckexemplar till jabily.
Vill ni verkligen ha den stackaren?
Ja, tack.
Den blev vår testpilot för många år. Se Kamelen i sidostycket till höger.

ETT  VETENSKAPLIGT FÖRSÖK.

Till slut hade det gått upp för oss att vi ägde en sällsynt värdefull växt. Ett  träd som vem som helst skulle kunna leva med. Lätt att forma. På gränsen till odödligt. Ett eget vårdträd.
BEGRÄNSAD KUNSKAP. Det vi visste om jabily baserade vi på ett enda  exemplar. Vi beslöt oss för att lära känna arten Operculicarya decaryi i grunden.
EN FEMÅRSPLAN.  Vi hade följt ett par försök på SLU i Alnarp på åttiotalet. Exempelvis:  ’Vilka gröna växter klarar dåligt ljus bäst?’  Vinnare: Ficus indica. När försöket var avslutat fick vi faktiskt vinnaren till skänks. Vi har den än. Då 50 cm, nu 3 m. hög.
ATT LÄRA KÄNNA EN VÄXT I GRUNDEN. Hur gör man det? Man odlar upp den förstås. Från frö eller stickling. Vi valde båda. Fem frön, fem sticklingar. Vi drog igång en fullfjädrad kampanj med alla tio.
Vetenskapligt försök? Ja, tillräckligt.
Allt  skulle vara lika för alla:
likadan jord, likadana krukor, likadan vattning och annan hantering och likadan placering, dvs i ett långt västerfönster på vår övervåning.
Att så och sticka och sedan delta i småplantornas utveckling 
var något av ett äventyr. Spännande, roligt och framför allt: lärorikt

1.  FRÅN STICKLING TILL  TRÄD.


FRÅN STICKLING. ÅR 1. Se utvecklingen av sticklingarna under första året ute i sidofältet här intill.

FRÅN STICKLING. TRÄD NR 1. ÅR 2.
Ålder 2 år. Höjd över krukkanten 50 cm. Stammens största omkrets 5 cm.
Detta är den sticklingsplanta vi bestämde oss för att följa med kameran.  Som de andra har den i stort sett fått sköta sig själv. Här har vi hjälpt till med att par blompinnar och rätat ut en begynnande s-form hos stammen. Och naturligtvis har vi kortat in en och annan gren.
Den har stått i sitt västerfönster, blivit någorlunda noggrant vattnad och någon gång gödslad. Och så regelbundet vänd mot ljuset. Som de andra.

FRÅN STICKLING. TRÄD NR. 1. ÅR 3.
Ålder 3 år Höjd över krukkanten 52 cm. Stammens största omkrets 11 cm.
Samma växt ett år och fyra månader efter förra bilden. Visst har utvecklingen gått fort. Man kan redan se att växten börjar likna ett riktigt litet träd.
Tillväxten har satt fart under sommaren, bilden togs i augusti. Och detta trots att trädet inte favoriserats. Omvårdnaden har varit densamma som tidigare. Och 
hela tiden i samma västerfönster. Tillsammans med de andra träden på tillväxt. De andra fyra sticklingarna var ungefär lika stora. 

FRÅN STICKLING. TRÄD NR1. ÅR 4.
Höjd över krukkanten 56 cm. Stammens största omkrets 15 cm.
Nu har ytterligare ett år gått.  Succé. Vi har fått ett riktigt träd. Det mest lyckade av våra tio. Redan en skönhet.  Efter bara fyra år.
Kolla den raka stammen.  Och de spröda runda bladen, perfekt små. Och grenfördelningen. Jämn och harmonisk, låter sig tydligt beundras genom det luftiga lövverket.
Vi är hänförda över det lilla fönsterträdet.

 

FRÅN STICKLING. TRÄD NR 1. ÅR 5.
Höjd över krukkanten 61 cm. Stammens största omkrets 19 cm.
Trädet fick en ny kruka i april. Dansk. ’Köpenhamn’ ur serien Bergs krukor. Storlek 21 cm. Vi räknar med att kunna ha det i krukan under många år. Säkert 5, kanske 10.
Redan en månad efter omplanteringen ökade bladtillväxten och trädet blev allt lummigare.
Typiskt för sticklingsträdet, liksom för de andra fyra i serien, är den raka stammen som långsamt smalnar av uppåt som en pelare i ett tempel.
VINNAREN.  Hade detta varit en tävling i  växtkraft och utseende så hade vi här en klar vinnare. Men två av de andra träden kommer inte långt efter.  

 

DET HAR GOTT FEM ÅR. DÄRMED ÄR FÖRSÖKET  MED STICKLINGSTRÄDEN I MÅL. RESULTATET?  SE BILDERNA.

Extra!  Extra!  Ännu ett år har gått.

FRÅN STICKLING. TRÄD NR 1. ÅR 6.
Höjd över krukkanten 60 cm. Stammens största omkrets 22 cm.
Visst fortsätter växandet.  Men långsamt. Dvs i den takt som vi ger det. Det är inte meningen att det skall bli så mycket större än nu. Höjden bestäms av den plats trädet står på i fönsterkarmen. 
Fönstrets höjd är 100 cm. Växtens höjd på bilden är 76 cm inklusive kruka och underskål.
Att trädet verkligen växer kan vi mäta på stammens omkrets. Den har ökat med 3 cm.

 

2.  FRÅN FRÖ TILL TRÄD.

Fröplantorna är barn – sticklingarna är kopior.

Det är därför som fröplantorna är så olika varandra och sticklingsplantorna så lika sinsemellan.
En stickling är en avskuren del av den  växt  som skall användas för att föröka växten. Sticklingen innehåller endast de egenskaper som den växt har som den kommer ifrån. De har förstås samma gener. Delen är en kopia av helheten.
En fröplanta däremot är ett resultat av könslig fortplantning. Två växter, en far och en mor, förenas och åstadkommer avkomma: frön. Varje frö innehåller gener från båda. I olika blandningar. Som hos människornas barn. Skillnaderna blir stora när barnen sedan växer upp.

Fyra steg till träd.

FRÅN FRÖ. TRÄD NR 3.  ÅR 1.
Höjd över jordytan 5 cm. Största omkrets 1 cm.

En fröplanta lite mer än tre månader gammal. Den runda knölen vid basen är en del av stammen. De frösådda visar ofta delar av sina underrjordiska rötter ovan jord.
Det gör sällan de sticklingsplantorna. Men kollar man i jorden hos dem så hittar man samma tjocka rötter där. Detta är förstås en del av hemligheten bakom jabilyns enastående överlevnadsförmåga. 

FRÅN FRÖ. TRÄD NR 3. ÅR 3 .
Höjd över krukkanten 52 cm. Stammens största omkrets 8 cm.
Plantorna från frö uppträder annorlunda än de från stickling både ovan jord, under jord och mitt emellan.
Deras stammar är inte bara klenare och kortare, de utvecklar sig också långsammare. Dessutom är de sällan raka utan vänder och vrider på sig.
Kronan kan verka lite gles, lite fattig.
Den allra största skillnaden är att de visar upp delar av sina rötter ovan jord.   Det gör alla våra fem i försöket. Det gör ingen sticklingsplanta.
Man kan tycka att vår beskrivning av växten kan vara nedvärderande. Klen och dessutom konstig.
Fel. Vi upplever den som att den ligger och laddar upp till sitt verkliga jag. Se bilden från år 5.  En succé. Vår favorit bland fröplantorna.

FRÅN FRÖ. TRÄD NR 3. ÅR 4.
Höjd över krukkanten 54 m. Stammens största omkrets 9 cm.

Redan efter fyra år kunde vi se att denna fröplanta utvecklade sig ovanligt vackert.  I likhet med två av de andra fröplantorna  som båda hade samma sväng på den tjocka rot som kommer upp ur jorden.
Tyvärr hade vi inte samma lycka med alla träden. Ett av dem ville först inte gro.  Sedan kom det en ynklig planta som växte sig upp till en decimeter och sedan stannade  i växten.
Men detta exemplaret var tvärtom. Från början lovande. Vi letade fram bilderna från år ett och två och satsade på att vi skulle kunna sluta serien med en skönhet år fem.
Vi tycker att vi lyckades.

FRÅN FRÖ. TRÄD NR 3. ÅR 5.
Höjd över krukkanten 56 cm. Stammens största omkrets 11 cm.
Här stämmer allt. Storleken normal. Stammen rak och slank. Bladkronan lagom tät så att bladen inte skymmer den harmoniska  grenfördelningen.
Och sedan den kraftiga kaudexroten som kommer upp ur jorden, övergår till stam, lyfter upp trädet och ger det stöd.  En sådan sväng!
Vilket fönsterträd!
Tre av försöksträden hade snarlika svängar. Som de naturligtvis gjorde alldeles själva.

 

FÖRSÖKET FRÅN FRÖ TILL TRÄD ÄR NU AVSLUTAT. DET HAR GÅTT FEM ÅR. MEN TRÄDET VÄXER FÖRSTÅS VIDARE.  TACK TRÄDET.

 

Extra!  Extra!  Ännu ett år har gått.

FRÅN FRÖ. TRÄD NR 3. ÅR 6.
Höjd över krukkanten 58 cm. Stammens största omkrets 11cm. Med andra ord: samma mått som på trädet ovan. Efter ett år, ingen tillväxt?
Jodå.
Titta längst ner på kaudexen. Där är förändringen stor.  Den synliga delen av roten har faktiskt fördubblat sig. Och skjutit upp sig ur jorden.
De andra fröplantorna gör på samma sätt.
Sticklinhgsplantorna däremot har ännu inte visat någon synlig del av sina kaudexar. De finns nere i krukjorden.

 


SKÖTSELRÅD? INTE MÅNGA.

Jo, två stycken  ALDRIG.
1. Vattna ALDRIG innan jordytan är torr eller nästan torr.
Vattna då rejält. Vänta sedan tills jorden är torr igen.
2. Låt det ALDRIG stå vatten på krukfatet eller på bottnen av en  ytterkruka.
VI UNDRAR  IGEN. VAD SKALL DENNA SORTS TRÄD KALLAS?
BONSAI?  Nej.  En bonsai är så speciell, följer stränga lagar och tillhör inte inneklimatet.
INNEBONSAI? Kanske.  Finns inga stränga regler. (Se vår bok Inomhus Bonsai, ICA förlag).
FÖNSTERTRÄD? Ja, varför inte. Det var en gång ett vanligt ord för krukväxt.  Varför inte börja använda det igen. Och då om ett riktigt litet träd som kan trivas  i ett fönster? Det är i alla fall lättbegripligt.



Litet lärostycke om att forma ett vårdträd.


Vårdträdet. Ålder 30 år. Höjd över krukkanten 65 cm.  Stammens största omkrets 34 cm. Obs: samma träd från motsatta sidor.

 

 

 

 

 

 

 

 

ATT TÄNKA PÅ:
Ett fönsterträd har två sidor. (Minst). Framsidan och baksidan. Vilken som är vilken beror på vad man menar. Låt oss säga: framsidan mot betraktaren, baksidan mot fönstret. Det tar tre veckor för bladen på baksidan att vända sig mot ljuset.  Därefter vänder man på växten. Baksidan blir framsida.
Nu har trädet fått en ny kruka. Det har dröjt i åtta år. Nu hoppas vi att det skall trivas i den nya i ännu flera år.
Det enda som har hänt är att trädet har fått växa där det står på sin plats. En fast plats sedan över femton år.  I ett söderfönster i köket med delvis skugga på sommaren. På vintern når solen bara dit ett par timmar om dagen. Egentligen borde det ha mera sol och ljus, men det har anpassat sig ändå. Operculicarya decaryi är en superväxt.

ETT FÖRNÄMT INKÖPSSTÄLLE.

Le Jardin Naturel är beläget på Réunion, en ö i Indiska Oceanen nära Madagaskar. Där hittar man frön, sticklingar och rotade småplantor av en mängd tropiska växter, inte minst från Jemen och Madagaskar. Stort utbud av Operculicarya. Hemsidan är strålande vacker och innehållsrik:  Se HÄR. Det är tur att Réunion räknas som en del av Frankrike, ett franskt län, ett arv från kolonialtiden. Därmed är ön en del av EU. Med mycket enkla regler för handel med växter.
ATT HANDKA UTANFÖR EU är däremot hårt reglerat. Att exempelvis köpa fröer i USA medför förtullning, moms och deklarationsavgifter. Inom EU skickas frön och sticklingar som brev utan vidare ceremonier.
Därför har mycket förändrats när USA-jätten Amazon har bildat en filial i Sverige. Nu är det lika enkelt att handla där.
Själva är vi nöjda kunder hos Le Jardin. Särskilt som vi litar på att inget av de vi köper kommer direkt från sin förbjudna växtplats utan är helt och hållet producerat på Réunion.

 

ETT LITET TILLÄGG.
Trädens växlande 
gestalter. Sommar – vinter. Och så mycket i skiftet där emellan.

För oss som älskar träd. Inte minst i deras vinterupplaga. De har kastat sin lummiga bladskrud. I stället vinterns vackra grafiska mönster av stam och grenar.
Jabilyn kan komma ganska nära denna årsttidsväxling. Som här  om våren.  Vi har låtit bli att vattna under  vintervilan. Då har den tappat alla   bladen. Nu har vi börjat vattna igen. Då kommer lövsprickningen. Vilket under.

Lövsprickningen nära.

Någonting hade hänt. De översta grenarna stod nakna fastän våren hade kommit. Var de döda? Resten av växten grönskade som den skulle.
Då fick vi syn på alla de röda knopparna.  Små klot som kom fram  överallt.
Så en efter en började de växa till. Det röda blev till grönt, överallt nya skott.
Typiskt för jabilyn, tänkte vi, att läka sig själv.

Lövsprickningen ännu  närmare.

Att ha en växt i  hemmet är något annat än att möta den i trädgården eller i naturen. På nära håll lär man känna den i grunden. Närkontakt av första graden.
Varje dag tittar man till den. Man följer dess naturliga utveckling på nära håll. Bladen slokar lite, behöver den vatten? En knopp svullnar på en gren, är ett nytt skott på väg? Man kommer själva växandet nära.
Särskilt på våren.  Här ett exempel:
Knoppsättningen.
Här ser man i olika stadier hur de nygröna bladskotten bryter fram ur de brunröda knoppskalen. Från en grön liten spets till ett nästan färdigt blad. Varje dag en liten förändring. En underbar show.
Titel: Livet bryter fram.

SAMMANFATTNING.

10 träd. Jabily. Operculicarya decarii. Startade samtidigt i två linjer: 5 från frön. 5 från sticklingar. Försöksperiod: 5 år.
Här är
de båda bästa av varje linje året efter periodens slut.

 

 

 

 

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

2 reaktioner på ”J A B I L Y.
ÖVERLEVARE I NATUREN ÖVERLEVER OCKSÅ HOS OSS.”

  1. Hej!
    Kan vi få hjälp med att ta reda på vilken superkonstig växt vi har? Vi är nästan säkra på att det är en Euphorbia men den utvecklas på ett sätt som gör av vi är väldigt förbryllade.
    Min man beskriver gärna växten på mobil 0729287024.

    Med vänlig hälsning,
    Alexandra Runemalm
    Tommy Landén
    Bäckgatan 24
    Varberg

Lämna ett svar