NATURENS EGNA ÖVERLEVARE. OCKSÅ VÅRA.

EN GÅNG RARITETER. IDAG FINNS DE PÅ NÄTET. SOM GJORDA FÖR EN NY TID.

Våra allra mest uthålliga växter kommer från områden där kampen för tillvaron är som svårast, öknar och halvöknar. De har alltid fascinerat oss. Vi har en liten samling som levt med oss under många år. De flesta över trettio. Till ömsesidig glädje. De är oslagbart lättskötta. På fackspråk kallas de xerophyter. (Xeros torr, phyton växt).
Bara ett fåtal tillhör den vanliga krukväxtfloran. De har kommit till oss på olika sätt, en del har vi fått som gåva, några har vi köpt och andra har vi sått eller satt som stickling.
Under våra resor har de fått klara sig mer eller mindre själva. Tuffingar. Hade de varit ömtåliga skulle de tagit farväl för länge sedan.
Visst är de ovanliga och på sitt sätt märkvärdiga. Men långt ifrån okända. De tillhör en lång tradition bland hängivna växtmänniskor över hela världen. Idag är de tillgängliga för alla genom nätet. Vi lever i en ny tid.

 

EN HISTORIA FÖR SIG.  JABILY.

Vårt eget vårdträd.  

Trädet på bilden är 24 år. Höjd 58 cm över krukkanten, största omkrets 27 cm. Vi startade det som stickling. En avklippt gren på femton cm. Det enda besvär det gett oss är det krångliga namnet: Operculicarya decaryi.
Inget svenskt namn. Ute i världen kallas det jabily.
Förutom att jabilyn lätt låter sig formas till ett träd så är den tålig på gränsen till odödli
g.
FRÅN  MADAGASKAR.
Operculicaryan kommer från de södra delarna av Madagaskar, en av världens mest berömda växtplatser. Där glöder solen och lyser regnen  med sin frånvaro. Där måste växterna kunna klara sig länge i envis torka. De har löst problemet på olika sätt. Många som  jabilyn. De har tjocka stammar och uppsvullna rötter där de lagrar vatten när regnet äntligen kommer.
HEMMA HOS OSS. Samma sak förstås.  Samma förmåga att klara torka. Men hur länge? Vi hade ett provträd. Vi kallade det Kamelen. Det klarar sig nämligen utan vatten lika länge som en kamel:
UTAN VATTEN I SEX MÅNADER. Se Kamelen i sidfältet.
Vi tog inga bilder de första åren, vi förstod inte riktigt trädets stora odlingsvärde. Första bilden tog vi när trädet var 18 år. Bilden är här.  Det var ungefär då vi började kalla det vårdträd.
Vårt vårdträd har de senaste femton åren haft en fast plats, ett söderfönster i köket med delvis skugga på sommaren. På vintrarna når inte solen dit mer än ett par timmar om dagen. Egentligen borde det ha mera sol och ljus, men det har anpassat sig ändå.

Jabilyn
 kan köpas både som färdig växt, rotad stickling och frö. Och förekommer som innebonsai på nätet.

Ett vårdträd inte bara för oss. 

Ett vårdträd är en förening av skönhet och ålder. Och av samhörighet mellan människa och växt. En nära magisk känsla.
Se HÄR.
Är vår jabily  vacker? Ja.
Gammal nog?
Räcker 24 år?  Nå, bilden togs för fyra år sedan. Alltså  nu  28 år. Och detta är bara början. Den strålar av livskraft.
Och känslan?  Den är stark, vi har ett träd som vi vördar och vårdar.

En vetenskaplig studie.

Det gick upp för oss att via besatt en värdefull hemlighet. Ett vårdträd som vem som helst skulle kunna leva med. Lätt att forma. På gränsen till odödligt.
Och med en skönhet ner i detaljerna, som här denna närbild av stammen. Från början nästan helt slät, blir den allt knaggligare med rundade åsar och långa dalar med mörka skåror. Och så grenarna som kommer ut lika oförmodat som om någon borrat hål och pluggat dit dem.
BEGRÄNSAD KUNSKAP. Det vi visste om jabily baserade vi på ett enda  träd. Vi beslöt oss för att lära känna arten Operculicarya decaryi i grunden.
VI LADE UPP EN FEMÅRSPLAN.  Vi hade följt ett försök på SLU i Alnarp på åttiotalet.  ’Vilka gröna växter klarar dåligt ljus bäst?’  Vinnare: Ficus indica. Efter avslutat försök fick vi fikusen till skänks. Vi har den än. Nu 3 m. hög.
ATT LÄRA KÄNNA EN VÄXT I GRUNDEN.
Hur gör man det? Man odlar upp den förstås. Från frö eller stickling. Vi valde båda. Fem frön, fem sticklingar. Vi drog igång en fullfjädrad kampanj med alla tio.
Vetenskaplig studie? Ja, tillräckligt: allt lika för alla:
likadan jord, likadana krukor, likadan vattning och annan hantering och likadan placering, dvs i ett långt västerfönster.
Att så och sticka och sedan delta i småplantornas utveckling 
var något av ett äventyr. Spännande, roligt och framför allt: lärorikt. Följ utvecklingen i sidfältet och nedan.

STICKLING NR 1. ÅR 2.
Ålder 2 år. Höjd över krukkanten 50 cm. Stammens största omkrets 5 cm.
Detta är den sticklingsplanta vi bestämde oss för att följa med kameran.  ( Stickling år 1. kan vara en av dem i sidfältet.)  Som de andra har den i stort sett fått sköta sig själv. Här har vi hjälpt till med att par blompinnar och rätat ut en begynnande s-form hos stammen. Och naturligtvis har vi kortat in en och annan gren med saxen.
I övrigt har den stått i sitt västerfönster, blivit någorlunda noggrant vattnad, någon enstaka gång gödslad med halv normaldos och så så vänd på med jämna mellanrum. Som de andra.

STICKLING NR. 1 ÅR 3.
Ålder 3 år Höjd över krukkanten 52 cm. Stammens största omkrets 11 cm.
Ett år och fyra månader efter förra bilden. Visst har utvecklingen gått fort. Sticklingen börjar likna ett riktigt litet träd.  Tur att vi valde att följa just den sticklingen med kameran.
Tillväxten har satt fart under sommaren, bilden togs i augusti. Och detta trots att trädet inte favoriserats. Omvårdnaden har varit densamma som tidigare. Och 
hela tiden i samma västerfönster. Tillsammans med de andra träden på tillväxt.

HUR DET GICK?
Långt över förväntan. Vi hade hoppats på att få träd av åtminstone hälften.  Nu blev det av alla.  De utvecklade sig som de skulle, de ville gärna bli träd. Med ett undantag. En fröplanta slutade växa och blev aldrig ens femton cm. Generna, antog vi.
 4X4.
Redan efter fyra år är fyra träd mogna att visas upp. Två från stickling, två från frö. Vi är våldsamt nöjda med alla  fyra. Mest med  sticklingsträd nr. 1.
De resterande är i full gång men inte färdiga. De får vänta till studieperiodens femte år innan vi visar upp  dem. Men ett av dem är ett specialfall som vi visar sist. Vi kallar det minstingen.

Vi undrar bara. Vad skall denna sorts träd kallas?

BONSAI?  Nej.  En bonsai är så speciell, följer stränga lagar och tillhör inte inneklimatet.
INNEBONSAI? Kanske.  Finns inga stränga regler. (Se vår bok Inomhus Bonsai, ICA förlag).
FÖNSTERTRÄD? Ja, varför inte. Det var en gång ett vanligt ord för krukväxt.  Varför inte börja använda det igen om ett litet träd som kan trivas i ett fönster? Det är åtminstone lättbegripligt.

EFTER FYRA ÅR.
De fyra det nu handlar om kallar vi (på försök):
Våra bästa  FÖNSTERTRÄD.

Från stickling. Träd NR 1. ÅR 4.
Höjd över krukkanten 57 cm. Stammens största omkrets 15 cm.
Samma träd efter ytterligare ett år.  Succé. Den mest lyckade av våra tio. Redan en skönhet.  Efter bara fyra år.
Kolla den raka stammen.  Och de spröda runda bladen, perfekt små. Och grenfördelningen. Jämn och harmonisk, låter sig tydligt beundras genom det luftiga lövverket.
Vi är hänförda över det lilla fönsterträdet.
Vår vackraste växt?
Ja.
Än så länge. En av de frösådda  artar sig fint. Fast med problem. Vi kallar den minstingen.
Dessutom: ett av de andra sticklingsträden, Nr. 2.  börjar ta form. Varsågoda, här följer första bilden.

Från stickling. Träd  NR 2. ÅR 4.
Höjd över krukkanten 54 cm. Stammens största omkrets 13 cm.
Det har blivit lite efter med grönskan. Vet inte varför. Men nu hämtar det sig som om det ville  komma ikapp.
Frågan är om inte detta stadium är det vackraste. Så tydligt man ser
 trädets struktur, grenarnas fördelning längs stammen. Här är lövskruden inte i vägen, bara ett löfte om kommande grönska.
Vi försökte på ett tidigt stadium räta upp stammen. Men gav upp. Vi är fullt nöjda som den är.
Men visst blir det spännande att se vad trädet går för 
när det är fullt utvecklat om några månader.

Från frö. Träd NR 3. ÅR 4.
Höjd över krukkanten 47 cm. Största omkrets 8 cm.
Fröplantorna uppträder annorlunda än sticklingarna. både ovan jord, under jord och mitt emellan.
OVAN JORD är sticklingsträden  raka som furor, medan fröplantorna har sina egna idéer. De böjer eller lutar sig sig gärna åt ena eller andra hållet.
Grenarna hos sticklingsplantorna är ganska jämnt fördelade längs stammen. Hos fröplantorna mera oregelbundet.
UNDER JORD hittar vi tjocka knölar hos både sticklingsträd och fröplantor. De fungerar förstås som magasin för näring och vatten.
MITTEMELLAN är skillnaden stor. Där visar fröplantorna upp de mest varierande former av rotknölar, ofta vackert som på bilden ovan,  där de ser ut som ett stöd för trädet.
Här är det svårt att se var gränsen går mellan stam och rotsystem. Detta växtsätt kallas kaudex.
Våra sticklingsträd visar inte upp något rotliknande alls ovan jord. På sin höjd en liten klack på stammen närmast jordytan.

Från frö. Träd NR 4. ÅR 4.
Höjd över krukkanten 53 cm. Största omkrets 8 cm.
Fröplantorna får inte så lätt raka stammar och regelbundet placerade grenar som sticklingsplantorna. Om det är till fördel eller ej beror ju på den enskilda växten, vad den kan hitta på.
Hur som helst: fröträden är inte lika disciplinerade. De gillar framför allt att visa upp sina sin kaudex som rötter ovanför krukjorden. Vi antar att detta kan vara ett bekymmer för den bonsaifrälste. Men inte för oss. Knölarna ovan jord är en del av växtens natur.
Särskilt förtjusta är vi i träd nr 4 här.  Svängen på kaudexen när den kommer upp ur jorden och elegant övergår i stammen. Inte sant?
SKÖTSELRÅD?
Jo, två ALDRIG.
1. Vattna ALDRIG innan jordytan är torr eller nästan torr.
Vattna då rejält. Vänta sedan tills jorden är torr igen.
2. Låt det ALDRIG stå vatten på krukfatet eller på bottnen av en ytterkruka.

ETT FÖRNÄMT INKÖPSSTÄLLE.
Le Jardin Naturel 
är beläget på Réunion, en ö i Indiska Oceanen nära Madagaskar. Där hittar man frön, sticklingar och rotade småplantor av en mängd tropiska växter, inte minst från Jemen och Madagaskar. Stort utbud av Operculicarya. Hemsidan är strålande vacker och innehållsrik:  se HÄR.
Det är tur att Réunion räknas som en del av Frankrike, ett franskt län, ett arv från kolonialtiden. Därmed är ön en del av EU. Med mycket enkla regler för handel med växter.
Att handla utanför EU är hårt reglerat. Att exempelvis handla frön genom Amazon i USA medför förtullning, moms och deklarationsavgifter. Inom EU skickas frön och sticklingar som brev utan vidare ceremonier.
Vi har handlat flera gånger av Le Jardin. Då vet vi att inget av de vi köper kommer direkt från sin förbjudna växtplats utan är helt och hållet producerat på Réunion.

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *