Om oss.

 

Värsta växten. Också en kalla.

Det svenska namnet är knölkalla, det låter oskyldigt. Annat är det med det botaniska namnet: Amorfophallus. Amorf betyder missbildad och phallus betyder snopp. Märkligt namn på en växt. Men se det som en varningssignal.
’Kom inte i närheten, det luktar  lik!’
Varningen är inte överdriven. Lukten är obeskrivlig. Vidrig. Den kommer från en mängd små blommor som sitter längst ner på kolven skyddade de av det skålformade hölstervbladet,
Alla som får lukten i näsan, springer sin väg.
Utom pollinerarna förstås.. De dras till stanken. Knölkallan pollineras nämligen av flugor som är inriktade på ruttnande djurkroppar. (Se kapitlet  xxcx’)
När knölkallan dyker upp nästa år känner man inte igen den.  Nu är den en ren bladväxt. Ganska vacker, förresten. Knbölkallan har två gestalter. Den blommar 
ena året, nästa  nästa år kommer bara blad. Man sköter den som en vanlig grön växt och får så småningom se den vissna ner. Dags för vila.
ATT TA EN BILD. ETT ÄVEBTYR.
Vi har haft ett par knölkallor genom åren. Och tagit bilder. Också närbilder. Det var inte lätt. Man kommer inte tillräckligt nära, tillräckligt länge. Syanken är för svår. Men man kan överlista den.
Det gällde ett praktexemplar som vi fått till skänks av en botanist som gift
sig och flyttade till Sydafrika. Vi hade haft den fem, sex år när vi bestämde oss. Så flott den var. Vi måste ha bild!
Vi 
ställde den på plats en vecka innan den var helt utslagen, då luktade den bara illa.. Vi stängde dörren och tejpade igen alla springor mellan dörren och karmen. Plus nyckelhålet. Där fick den stå och lukta bäst den ville.
Så efter en vecka i sista minuten innan blomningen började falna hade det mesta av lukten försvunnit. Det  var  dags att ta bilden. Här är den.
Vär knölkalla är en av över hundra arter, de flesta hemmahörande i det tropiska Asien.  Vår art heter Amorfophallus konjac. 

Och sedan tog vi inte bilden förrän den hade blommat i sex dagar.  Då var lukten illa nog, men uthärdlig.
Den knölkalla vi har har vi delat med oss av till några vänner. En knöl producerar nya knölar i jorden varje år. Det räcker med en knöl stor som en kastanj för att sätta igång.  Det dröjer förstås några år innan den blommar.
Det finns ett antal oiika arter av Amorpfophallus. den mest berömda är A. titanus som är enorm i stiorlek, fullvuxen når den 3 meter, många botaniska trädgårdas stolthet när den blommar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Puebla Mexiko. Nina och Tord med Ferrocactus.

nina-tord-och-ferrocactus-ag

 

 

 

 

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Lämna ett svar