Hibiskus. En nästan förlorad klassiker.

HOS OSS ÄR HIBISKUSEN EN VINNARE.

Hibiskusen var länge en av hemmets vanligaste växter. Dessutom den praktfullaste och uthålligaste blommaren. Det är den inte längre. Någonting har hänt. Det kallas produktutveckling. För att göra hibiskusen ännu praktfullare har man försämrat uthålligheten. Olycksfall i arbetet, kan man kanske säga. Hibiskusen har blivit en dekorativ engångsblomma bland många andra.
Men hos oss är den fortfarande lika trogen som tidigare. Och lika älskad. Den har konkurrenter förstås, men den rosa hibiskus som vi visar upp här har vi haft på samma plats i köket sedan mer än femton år.  Och den blommar flitigare, pålitligare och vackrare än de flesta andra av våra växter.  Varje blomma håller i två dagar. Och den har lång säsong, från maj fram mot jul.
Det är den fjärde hibiskus som vi stammat upp genom åren. Stammen är visserligen lägre än hos de andra tre. Men tillräckligt hög för att andra växter skall få plats bredvid. Som här en vit brudorkidé och en Eucodonia. 
Tyvärr vet vi inte vad vår kära rosa heter. Vi fick den av en odlare på en utställning i Odense. Då hade den inget namn.
De andra tre hibiskusträden visar vi  i sidofältet.
EN SORGLIG HISTORIA.
Hibiskusen kom i handeln på allvar under femtiotalet.
Då ofta i form av ett uppstammat litet träd som år efter år gav nya strålande blommor.  Snart blev den en verklig trotjänare.
Idag är en hibiskus i stort sett slut efter första blomningen.
Orsaken? Odlarna behandlar den med retarderingsmedel,  en kemisk produkt som  hämmar sträcktillväxten.  (Retardera =   bromsa). Växtens grenar blir kortare än normalt. Blommorna blir samtidigt flera.
Resultat: i blomsterhandeln presenteras en låg och knubbig planta full av blommor och knopp. Som den här med tre blommor utslagna på en gång. Nu kan den hävda sig i konkurrensen i butiken. Lättsåld.
Problem: sedan händer inget mer. När den har blommat färdigt växer den  inte. Adjö med den.
Men nej. Olyckan kan repareras.
Som väl är klingar medlet av efter något år. Därefter återgår hibiskusen till sitt naturliga tillstånd och blir på nytt en uthållig växt som trivs, blommar och växer normalt i ett soligt fönster.
Det finns hopp om framtiden. Fler och fler odlare retarderar utan kemikalier.  Sägs det. Bra, om man bara visste vilka de hibiskusarna är.

NATUR ELLER FÖRÄDLING?  STOR SKILLNAD.                      

TILL VÄNSTER: Hibiscus  arnottianus, kallad ’Kokio keokeo’. En berömd vild art som hör hemma i naturen på Hawaii och lätt går att hitta bland andra blommande buskar på öarna. Blyga blommor.
TILL HÖGER: Hibiscus x caribbean. En ny förädling med typiskt stora och färgstarka blommor. Och ett bladverk som är så sparsamt att det nästan försvinner under blommorna. En produkt som vill göra intryck vid första anblicken.

Lust till en riktig hibiskus? Sätt en stickling

Först: Sticklingen måste komma från en hibiskus som har något år på nacken, dvs. så att retarderingen har släppt.
1. Så kan en regelrätt stickling se ut. Fem blad. Två tas bort.
2. Den färdiga sticklingen sticks ner
i jorden. Inklusive de borttagna  bladens fästen. Det är nämligen kring fästena som de nya rötterna bildas.

3.  
Nästa steg är att man sätter sticklingen i en. plastpåse som man håller uppe med ett par blompinnar.
Sedan tålmodig väntan. Sticklingen skall stå ljust men inte soligt.  Efter tre veckor öppnar man plastpåsen och låter den stå öppen.  Kolla bara att jorden hålls fuktig.
Titta efter de nya skotten. De kommer i bladvecken. När man ser dem väntar man två veckor. Sedan bort med plastpåsen. Den nya plantan är färdig.
Nu är det dags att börja vänja den vid solen. Försiktigt till en början. De nya bladen är känsliga. Med tiden älskar den sol. Men se upp.  I ett soligt fönster kan det bli alltför varmt.

BESKÄRNING.

Första gången vi beskar vår hibiskus fick den ha kvar tre kraftiga stammar. Här har vi nu beskurit den för åttonde eller nionde gången.
Lägg märke till alla de ljusgröna skotten som redan har hunnit bildas. Succé. Sedan har vi beskurit den varje vår .
Bilden är tagen den 15. mars, beskärningen gjordes en och en halv månad tidigare.  

Hibiskusen här är densamma som den rosa  överst på sidan.
Vi planterar om med långa mellanrum, 4-5 år.

EN BLOMMANDE HIBISKUS VID ENTRÉN.
Alla våra hibiskusträd har stått ute om sommaren. Dags att flytta ut dem: när frostnätterna är över.
Så här brukar vi göra:
Första åtgärd: att beskära den. De blad som den har haft under vintern klarar ändå inte omställningen, de bränns av solen. Men nya skott kommer inom några veckor. De anpassar sig efterhand till sin miljö.
Skötsel: Vattna förstås. Och när den nya bladskruden är väl utvecklad så ger vi växten lite gödsel.
Bladlöss? Ja, det finns de som tycker att bladlöss är ett problem. Det tycker inte vi. Vi sprutar med såpvatten så försvinner de. Eller bäst: doppar växten i en spann med såpvatten.
Fråga: Hur mycket såpa i vattnet?
Svar: 6 procent.
Våra hibiskusträd har alltid älskat att vara ute om sommaren. Det är då de ger sitt allra bästa.
Dags att ta in hibiskusen: I god tid innan frostnätterna sätter in. Den fortsätter sedan att blomma inomhus. För en tid. 

DRÖMMEN OM HAWAII. EN HIBISKUS TALAR.
Citat från en storodlare av hibiskus, Erling Lund.  Hawaiigartneriets hemsida.  (Från Ninas frågespalt i Hendes Verden.  Svensk översättning: Se HÄR .)
Hibiskusen om sig själv. Varsågoda. Trevligt och lärorikt:
”Solen er min bedste ven. Jeg elsker at bade mig i dens straaler og er derfor glad, hvis du stiller mig i et vindue eller tæt paa et. Passer du mig godt, bliver jeg med tiden stor, jeg kan blive et par meter høj  som paa Hawaii og jeg vil glæde dig med mine blomster. Derfor er det nødvendigt, at mine rødder hvert aar faar mere plads i form af en større potte.
Den pottemuld du planter mig i, skal helst være grov  pottemuld, gerne blandet med lidt ler. Selv om jeg er en skønhed, er jeg haardfør og nem at passe.
Jeg er ogsaa til udeliv. Jeg kan godt lide at tage paa ferie udendørs i en krukke eller direkte udplantet i haven. Men jeg taaler ikke temperaturer under 12 grader. Min plads udendørs skal helst være solrig og beskyttet mod den voldsomme vind. Med mig i haven vil du drømme, at du  er paa Hawaii!”

Hibiskus möter man överallt i den tropiska världen, också i den subtropiska, såsom på Kanarieöarna.
Här på Trinidad, Västindien.
Men detta är inte den vanliga arten, utan fjäderhibiskus,  H. schizopetalus, dessutom en sort med brokiga blad, antagligen ’Snowflake’.
De som bodde här på gården hade ingen aning om vad de hade. Den hade stått på gården i alla tider berättade de. Och den blommade nästan alltid.
Mer om hibiskus, Se  HÄR .

 

OCKSÅ EN HIBISCUS. MEN EN ANNAN ART.

Hibiscus syriacus, frilandshibiskus, är en helt annan art än den vi har inomhus. Blått är en vanlig färg. Men den finns också i rosa och vitt.
Artnamnet syriacus betyder från Syrien och ger en vink  om att den inte gillar alltför kalla vintrar. Bilden är från Skåne.

NYASTE NYTT  18.09.23.
REKORD HOS OSS: FEM (5) BLOMMOR PÅ EN PLANTA. .
NAMN: HibisQs.  Läses Hibiskus.
SORT:  ’Adonis Pink.’

 

Vi blev betagna. Först och främst av blomrikedomen.  Sedan av  växtsättet: tre kraftiga  grenar med ett vackert mörkgrönt lövverk.
Höjd:  25-30 cm.
Och inte minst: mängden av knoppar.
Vi lärde oss att denna skönhet var producerad i  Danmark och förekom i fyra färger under varumärket HibisQs.
Vi fick också veta att blommornas hållbarhet var unik. Det höll sig öppna i tre dagar i stället för en, påstod reklamen.
Själva fann vi att de höll sig öppna i två dagar precis som de flesta andra nya hibiskussorter.  Men, vi som älskar hibiskus är tillräckligt tillfreds med den hållbarheten.
Än så länge vet vi inte så mycket om HibisQs. Vi har bara haft växten i två månader.
Bara att den är så lovande.
Snart kommer hösten. Då sätter vi den i ett söderfönster, vattnar därefter försiktigt och förväntar oss inga nya blommor. Antagligen måste vi klippa tillbaka den på våren, den verkar växa kraftigt. I så fall gör vi det. Sedan väntar vi och ser vad som händer.
Får vi 5  samtidigt utslagna blommor  igen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara