ASBLOMMOR OCH ORDENSSTJÄRNOR

Stinkblommornas  drottning.

VÄRSTA BLOMMAN.
Bara
namnet:  Amorphophallus konjac.
Amorph betyder konstig – phallus betyder snopp.  Men konjac betyder inte cognac som drycken, utan är namnet på knölen där den odlas, stavas lokalt konnyaku. ( Används som livsmedel, särskilt i form av mjöl).
Svenskt namn: Konjac-knölkalla.
VÄRSTA STANKEN.

Det finns bara en naturlig reaktion om man plötsligt kommer nära blomman.
S  P R I N G!!!
Lukten är outhärdlig. Vi vet. Vi hade en konjak-knölkalla i sex år. Se den här när den var som stiligast. Och luktade som värst. Vi låste in den i ett sidorum på övervåningen och tejpade alla dörrspringor. Sedan stängde vi av övervåningen. Därefter kunde vi bo kvar i huset.
Stackars den som var uppe och tog bilden, (Tord).
FÅ BUKT MED LUKT.
Så småningom lärde vi oss. Vi ställde konjacen utomhus i lä och under skydd när den blommade. Och tog det lugnt, höll avståndet de första fyra, fem dagarna av blomningen, tills lukten lugnat ner sig. Sedan var den med oss en veckas tid innan den föll samman. Välkommen tillbaka nästa år. Fast vi vet att då blir det  med en vacker bladskrud i stället för blomma. Se sidostycket till höger.
Knölar är  lätta att hitta på nätet. Kolla: HÄR.

VACKER OCH  VANLIG MEN INTE VÄRST.

Ett brev till min frågespalt i Hennes Verden, Köpenhamn.
HVAD HEDDER BLOMSTEN?
Kaere Nina Hubert,
Jeg arvede et skud af min moster. Den blomstrer helt fantastisk siden. Den har det rigtig dejlig varmt ved vores sydvaendte vindue. Blomsterne er veldig sjove. Man kan naesten blive siddende ved siden af og se hvordan den udvikler sig til en veldig smuk bordeauroed blomst. Efter en uges tid lukker den sig stillle og rolig igen. Du ved sikkert hvad den hedder?!
Venlig hilsen, Vibeke K.

SVAR: Kære Vibeke,
Din plante er en ådselsplante, Stapelia variegata. (Syn. Orbea var.)
Du beskriver din plante så vackert men du nämner ingenting om lugten. Den luktar normalt hemskt. Blomsten vill nämligen efterligne ett ådsel, exempelvis en död och delvis förruttnad råtte.
Detta för att locka till sig fluer.  Fluerne kommer och lägger sine æg i blomman. Samtidigt tar de med sig pollen som de sedan avsätter på nästa blomma. Det är så blomsten förökar sig. Äggen blir det ingenting av.
Venlig hilsen, Nina.

DE KALLAS  ASBLOMMOR.
As är ett gammalt ord för en död kropp av djur. Ett as luktar alltid   hemskt. Stinker. Det gör också dessa blommor. det är därför de har fått sitt namn. Men inte enbart därför.
De ser nämligen också ut som as. Deras färg och mönster påminner om ruttnande kött. Deras hårbeklädnad för tankarna till pälsen på ett djur.
Se på Stapelia grandiflora här nedan.

 

 

 

 

 

 

 

Till vänster:  Blomman på sin höjdpunkt   Lyser med sina köttröda kronblad, lockar med sina pälsklädd kanter och stöter ut sina luktmoln som tonerna ur en trumpet.
Till höger:  Där har en fluga fallit för lockelsen och lagt en kletig samling vita ägg strax under mitten. Dessa utvecklar sig till vita larver. Äckligt. Men ofarligt. De dör snart av näringsbrist. Här finns inget ruttet kött att mumsa på. Här finns bara en illaluktande blomma. Flugan är grundlurad.
Vi gillar inte flugor. Tack Stapelia.

GLÖM LUKTEN – KOLLA KONSTVERKET.
Detta är den rätta attityden. Vilket är förklaringen till att asblommor, ordensstjärnor och andra illaluktare kan vara så attraktiva för samlare. 
(Få bukt med lukt.) När man umgås med asblommor och ordensstjärnor kan det vara lätt att bortse från lite lukt. Blommornaqs skönhet  tar över. De tillhör naturens främsta konstverk. De olika arterna ser ut som sjöstjärnor med sina fem flikar, varje art har sitt eget mönster och sina egna glänsande färger.
Se här vår favorit:
Stapelia gigantea.
Jättestapelia på svenska.
Gör skäl för sitt namn. Har största blomman av alla. Spännvidden kan överstiga 30 cm.

ETT ANNAT SLÄKTE –  HUERNIA.