Nina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jabily

 

 

 

Drace

Dorstenia. En av våra största favoriter.

Senaste bilden av vår dorstenia. Så läcker. De stolta stammarna, de blanka bladen  och så dessa strålande solar till blommor. Därav det svenska namnet: stråldorstenia. Höjd över krukan 32 cm. Ålder omkring 20 år.
Dorstenia foetida är en av våra stiligaste växter. Dessutom en av de tappraste, i
 topp när det gäller uthållighet och tolerans mot försummelser.
Skötsel? Sol förstås, men ingenting överdrivet, den bor hos oss i samma västerfönster sedan över tjugo år. Ger man den bara lite vatten då och då så klarar den sig själv. Det beror på de tjocka stammarna som lagrar vatten och näring. Här på bilden är den på höjden av sin säregna skönhet.
Stråldorstenian är en typisk säsongsväxare. Vi slutar vattna någon gång i november och låter den sedan tappa bladen i lugn och ro. Vi sätter igång den igen i början av februari och vattnar den sedan kontinuerligt. Men alltid först när jorden blivit torr. Övervattning är i stort sett det enda en dorstenia inte tål. Så är den också är en ökenväxt hemmahörande i Jemen.
ÅLDER OMKRING 5 ÅR.. Detta är samma exemplar som på stora bilden här ovan. Ålder omkring fem år.
ÅLDER OMKRING 15 ÅR.  Här är samma dorstenia efter ytterligare 10 år. För att få ett begrepp om skillnaden i storlek, så tänk på att i verkligheten är blommorna lika stora på alla de tre exemplaren.
Stråldorstenian är av våra trevligaste växter. Inte minst på grund av att den är skytt. Under den ljusa årstiden när den är i blom så avlossar den skott på skott. Hamnar de i en grannkruka så gror där snart en ny planta.

http.www.photoplant.se

FÖR BARN OCH VUXNA  BÄSTA LÄROMEDLET.
Att hålla sig med växter hemma, visst är det är lite av en konst. Ni som inte vet hur man gör, ni barn, ni många vuxna, ni vill kanske lära er ett och annat.
I så fall:
Här har ni Dorstenian. I särklass bästa läroväxten.
Mera lättstartad och mera drifssäker än någon annan växt vi känner.
LÄTT att skaffa, genom frö eller småplanta.
LÄTT att så,  inte många frön gror lättare.
LÄTT att hantera som nyfödd, tjock och stadig.
LÄTT att ha genom åren, perfekt i  en vanlig lägenhet, stryktålig som de stryktåligaste.
Svenskt namn: Stråldorstenia. Varför strål- ? Jo, den strålar som en sol ritad på ett dagis. Det som strålar är en blomställning. Denna består av en massa små, små blommor som på en äng. De flesta har redan satt frö.
De röda är mogna att skjutas iväg. De pressas ut av växten som man kan göra med en våt tvål i handen. Några gröna är snart mogna. De skjuts iväg om någon dag. Ännu omogna gula frön skymtar band massor av små små blommor, som på en liten äng. Alla gula.
Det sägs att blommorna pollineras av sniglar som överför pollenet från ståndarna till pistillerna när de sniglar sig fram över blomsterängen.Dorstenia foetida sadd lag
Vill man samla på sig frön är det lätt att göra en fröfälla genom att trä över en plastpåse. Vårt rekord på en dag är 26. Sedan är det bara att strö ut fröna över såjorden i en kruka, låta en del myllas ner en smula och andra ligga kvar på ytan. Sedan vattna och täcka med glas eller genomskinlig plast.
Frön eller småplantor att köpa: kolla på Tradera eller HÄR.
Vi vet inga frön som gror lättare. Eller fröplantor som är lättare att hantera. På bilden är det dags att skola plantorna, dvs ge dem var sin egen kruka.
Eller som  här. De ligger på en tallrik, fröplantor som skall stoppas i var sin tändsticksask och skickas iväg till goda vänner. Här ligger de och väntar på att frostnätterna skall ta slut. De kan ligga i veckor utan vidare.

 

www.photoplant.se/sma-skona-trad-som-skapta-for-en-vanlig-fonsterkarm/

HUR DET GICK?
Långt över förväntan. Vi hade hoppats på att få träd av åtminstone hälften.  Nu blev det av alla.  De utvecklade sig som de skulle, de ville gärna bli träd. Med ett undantag. En fröplanta slutade växa och blev aldrig ens femton cm. Generna, antog vi.
Och sedan ytterligare ett undantag. Vi gav bort ett av  träden. Som tack för en stor tjänst. Men vi följer det. Vi vet var det finns.
Återstår åtta träd.
Redan efter fyra år är fyra träd mogna att visas upp. Två från stickling, två från frö. Vi är våldsamt nöjda med alla  fyra.

EFTER FYRA ÅR.
De fyra det nu handlar om kallar vi (på försök):
Våra bästa  FÖNSTERTRÄD.

 

 

Från stickling. Träd  NR 2. ÅR 4.

 

trassel av rötter eller en stadig piedestal som tryggar deras kontakt med jorden.
Under jord.
Där kan man hitta de mest varierande former av rotknölar hos fröplantorna. Som alltså också kommer upp ovan jord och blir en stor del av trädets utseende. 
Det är ofta svårt att se var gränsen går mellan stam och rot. Detta växtsätt kallas caudex. Framförallt fungerar en caudex som magasin för vatten och näring.
Våra sticklingsträd har sin caudex helt och hållet under jord.

 

 

 

 

Här.